Članak

Bolest ili umiranje optuženih za ratne zločine

7. Juna 2016.14:47

U Sudu BiH trenutno je devet predmeta ratnih zločina koji su u “fazi mirovanja“, dok je protiv deset optuženih obustavljeno suđenje za ratne zločine zbog njihove smrti.

Pravni stručnjak Vehid Šehić kazao je da se protiv prirode ne može, naglasivši da umiru i svjedoci i optuženi. Ono što on vidi kao rješenje je efikasniji i ekonomičniji postupak.

“Spora pravda je najveća nepravda za one koji čekaju pravdu, a mi sada sudimo za zločine koji su se desili prije 20 i više godina“, rekao je Šehić, dodavši da ipak moramo biti svjesni da svi ratni zločini neće biti procesuirani.

U Sudu BiH predmet protiv Vinka Kondića je već šestu godinu zaredom u “fazi mirovanja“ jer je on bolestan. Šehić smatra da se ne može čekati u nedogled jer je to nepravedno prema stranama koje čekaju pravdu.

Pored Kondića, na čekanju je suđenje Zijadu Naniću, optuženom za zločine u Bužimu, Zulfikaru Ališpagi za zločine u Trusini kod Konjica, Marinku Bjelici za zločine u Kalinoviku, Dragoslavu Bojiću za zločine u Kotor – Varoši.

Na čekanju je i suđenje Draganu Glogovcu, optuženom za zločine u Zavidovićima, Nedžadu Hodžiću za zločine na Igmanu, te Kahri Vejzoviću za zločine u Kladnju i Mehmedu Sadikoviću za zločine u Bugojnu.

Šehić kaže da bi zakon morao da predviđa kada se i u kom momentu prekida taj “status“ mirovanja.

“Moramo biti iskreni da se vrlo često to zloupotrebljava. Naročito kada je u pitanju bolest. Tako da bi to trebalo preciznije regulisati Zakonom o krivičnom postupku. Ti postupci u mirovanju ne bi smjeli biti pravilo, već izuzetak kada je to stvarno potrebno“, kaže Šehić.

Osim u Sudu BiH, predmeti “miruju“ i u kantonalnim sudovima.

 

predmeti_koji_miruju

Tužilac Slavko Krulj iz Doboja kazao je da problem uz smrt optuženih predstavlja i nedostupnost, pogotovo onih koji su pobjegli u Hrvatsku. Uz to, tužilac naglašava da umiru i svjedoci.

“Vrijeme neumoljivo teče, za par godina nećemo imati živog svjedoka“, kazao je Krulj.

Redžo Delić, šef odjela za ratne zločine Kantonalnog tužilaštva u Zenici, kaže da je ova institucija okončala istragu u dva predmeta koja sada miruju u sudu zbog nesposobnosti optuženih.

“Na sudu je sada da odluči do kad će to trajati“, kazao je Delić, dodajući da jedan od načina kako se može ubrzati rad na predmetima ratnih zločina je da se razgraniči šta zaista čini djelo.

On je pojasnio da postoje predmeti sa “dva šamara“, i na kraju sud utvrdi da nema obilježja ratnog zločina.

Džana Brkanić