Članak

Presuda Ninkoviću iduće sedmice

25. Maja 2016.10:32
Okružni sud u Doboju izreći će 30. maja presudu bivšem stražaru u Okružnom zatvoru u Doboju Branislavu Ninkoviću, optuženom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Nakon obnovljenog suđenja, Tužilaštvo je u završnoj riječi zatražilo da se optuženi oglasi krivim i kazni prema zakonu, dok je Odbrana predložila odbacivanje optužbi.

“Svjedoci su ostali kod iskaza datih na ranijem glavnom pretresu. Oštećeni su bili bošnjačke i hrvatske nacionalnosti i imali su status civila. Optuženi je srpske nacionalnosti. Ratni sukob je uticao na optuženog da počini krivično djelo”, rekao je tužilac Slavko Krulj.

Odbrana smatra da je izvođenjem dokaza u ponovljenom postupku učinjen kvalitativni pomak u utvrđivanju činjenica.

“Izjave svjedoka su predimenzionirane u pogledu radnji koje se optuženom stavljaju na teret”, kazao je branilac Branko Ristić.

Ninković je optužen je da je od maja 1992. do marta 1993. učestvovao u mučenju i zlostavljanju uhapšenih civila nesrpske nacionalnosti, što je za posljedicu imalo velike psihičke i fizičke patnje, tjelesno povređivanje i smrt zatvorenika.

On je početkom juna 2014. osuđen na dvije godine zatvora, ali je Vrhovni sud Republike Srpske poništio presudu i naložio novo suđenje.

Ponovljeno suđenje Branislavu Ninkoviću počelo je 29. decembra 2015. godine.

Povezani članci

Arnes Grbešić