Maltretiranje pritvorenika u Doboju

2. Marta 2016.00:00
U nastavku suđenja Branislavu Ninkoviću za zločine počinjene u Okružnom zatvoru u Doboju, svjedok Vojin Lukić je ispričao da su naoružani pripadnici različitih formacija ulazili i maltretirali pritvorene osobe.

This post is also available in: English

“Bilo je udaranja ljudi. Znam da su bile ‘Crvene beretke’ i neki Krajišnici. Niko od zatvorskog osoblja im se nije mogao suprotstaviti. Neka su lica odvođena u bolnicu. Dolazili su ljekar ili medicinar iz Doma zdravlja da saniraju povrede kod zatvorenika”, rekao je Lukić, koji je i danas zaposlen u dobojskom zatvoru.

Lukić je u Okružnom sudu u Doboju ispričao da su ljudi u pritvor dovođeni i bez naloga. Prema njegovim riječima, u zatvoru su bili i stanovnici Bukovačkih Čivčija i Grapske, ali se ne može sjetiti kad su dovedeni.

“Bilo je i odvođenja pritvorenika. Postoje spiskovi i evidencije u upravi zatvora. Bilo je tu između 600 i 700 pritvorenika. Mislim da je među njima bio i Avdo Kurtović”, naveo je Lukić.

Bivši stražar u Okružnom zatvoru u Doboju Branislav Ninković optužen je da je od maja 1992. do marta 1993. u prostorijama zatvora učestvovao u mučenju i zlostavljanju uhapšenih civila nesrpske nacionalnosti.

On je početkom juna 2014. osuđen na dvije godine zatvora, ali je Vrhovni sud Republike Srpske (RS) poništio presudu i naložio novo suđenje.

Suđenje se nastavlja 9. marta.

Povezani članci

Arnes Grbešić


This post is also available in: English