Obnovljeno suđenje Luki Majstoroviću

17. Februara 2016.00:00
Suđenje Luki Majstoroviću za zločine počinjene u zatvoru na Kuli (Istočno Sarajevo) obnovljeno je pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu, nakon što je ukinuta presuda kojom je bio oslobođen optužbi.

This post is also available in: English

Vrhovni sud Republike Srpske prošle godine je ukinuo presudu Okružnog suda u Istočnom Sarajevu iz 2. februara 2015., kojom je Majstorović oslobođen krivice za zločin počinjen u Kazneno-popravnom domu Kula, te vratio predmet na ponovno suđenje.

Na današnjem ročištu, Tužilaštvo i Odbrana su istakli da ostaju kod ranijih izlaganja. Odbrana je kao dokaz uvela zapisnik o prepoznavanju od strane svjedoka Salke Zolja, koji je, po Tužilaštvu, nezakonit. Odbrana je obavezana da dostavi original dokumenta.

Uz saglasnost stranaka, Sudsko vijeće je konstatovalo da prihvaća ranije iskaze svjedoka Tužilaštva i Odbrane, kao i materijalne dokaze.

U optužnici se navodi da je Majstorović, kao isljednik, nečovječno postupao i namjerno nanosio tjelesnu i duševnu bol civilu bošnjačke nacionalnosti u Kazneno-popravnom domu Kula. On je za vrijeme rata bio operativni radnik kriminalističke službe Stanice javne bezbjednosti (SJB) Novo Sarajevo.

Za 24. februar je zakazano iznošenje završnih riječi Tužilaštva i Odbrane.

Lamija Grebo


This post is also available in: English