Alibi za optuženog Miloševića

3. Februara 2016.00:00
Na suđenju za zločin počinjen u Trnovu, svjedoci Odbrane rekli su da je optuženi Igor Milošević tokom ratnih dešavanja bio u Srbiji, gdje je nastavio živjeti i nakon završetka rata.

This post is also available in: English

Maja Slijepčević, nevjenčana supruga optuženog, kazala je pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu da je on krajem 1992. ili početkom 1993. godine došao u mjesto Sirig (Srbija) i da je boravio kod njenih roditelja.

Ona je pojasnila da su se tu upoznali i nakon kraćeg vremena zaljubili, te da su počeli živjeti skupa nakon bolesti njenog oca 1994. godine, kada se vratila u porodičnu kuću.

“Igor i ja smo se borili sa zemljom, domaćinstvom i tatom, koji je bio bolestan”, izjavila je svjedokinja, pojasnivši da je to bilo poljoprivredno gazdinstvo i da je optuženi “morao biti i bio konstantno tamo”.

Prema svjedokinji, optuženi je u dva navrata išao u Trnovo da posjeti majku, i to ljeti 1993. i 1994. godine.

Slijepčević je rekla da i danas traje njihova vanbračna zajednica i da žive nedaleko od porodične kuće.

Na pitanje Tužilaštva da li je znala da je optuženi bio pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), svjedokinja je odgovorila da je to “logično ako je bio ovdje”.

Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu tereti Miloševića da je 8. februara 1995. godine na prvoj liniji na lokalitetu Babin kuk na Treskavici (općina Trnovo) ubio jednog civila koji je bio doveden na prinudne radove.

“U Trnovu je živio dok nije otišao u Sirig 1992. Otišao je kod mog rođaka Milenka Slijepčevića. On je otac sadašnje Igorove supruge”, kazao je svjedok Tomo Milošević, dodavši da optuženog poznaje od rođenja.

Svjedok je rekao da je u Sirig redovno išao jer je imao dozvolu sa radne obaveze, te posjećivao Slijepčevića nakon što se razbolio. Za optuženog je kazao da je pomagao Slijepčeviću u obrađivanju zemlje, te da je živio s njegovom rodicom.

U unakrsnom ispitivanju Milošević je rekao da je čuo da je optuženi više puta dolazio i odlazio iz Siriga.

Suđenje na kojem će Tužilaštvo i Odbrana iznijeti završne riječi, a Odbrana uložiti posljednji materijalni dokaz, zakazano je za 3. mart.

Lamija Grebo


This post is also available in: English