Članak

Svjedoci Odbrane na obnovljenom suđenju

29. Decembra 2015.00:00
Pred Okružnim sudom u Doboju počelo je ponovljeno suđenje Branislavu Ninkoviću za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

This post is also available in: English

Na zahtjev Odbrane saslušana su tri svjedoka. Hasan Krdžalić je ispričao da je u maju 1992. godine iz zgrade policije u Doboju doveden u zatvor, gdje ga je primio optuženi Ninković.

Krdžalić je rekao da je optuženi “petom čizme Sakibu Hurtiću rasjekao uho”.

Sejfudin Suljić je kazao da je u grupi od desetak zatvorenika doveden u dobojski zatvor i da su na vratima po ulasku udarani palicom.

“Ja sam dobio jednu palicu. Kad smo ušli u sobu, ti ljudi koji su bili tu su nam rekli da su nas na ulazu primila braća Ninković”, izjavio je Suljić.

Ešef Hidić je posvjedočio da je u dobojskom zatvoru bio zatvoren od maja 1992. do marta 1993. godine, kada je prebačen u Banju Luku.

“U sobi je bilo najmanje dvadesetak ljudi. U sobi broj tri bilo nas je i oko 35”, rekao je Hidić.

Ninković, bivši stražar u Okružnom zatvoru u Doboju, optužen je da je od maja 1992. do marta 1993. godine učestvovao u mučenju i zlostavljanju uhapšenih civila nesrpske nacionalnosti.

On je početkom juna 2015. osuđen je na dvije godine zatvora zbog zločina nad civilama. Vrhovni sud Republike Srpske je u oktobru uvažio žalbe Tužilaštva i Odbrane, te ukinuo prvostepenu presudu i naložio novo suđenje.

Suđenje se nastavlja 28. januara.

Arnes Grbešić


This post is also available in: English