Članak

Krajem sedmice presuda Brestovcu

23. Novembra 2015.00:00
Okružni sud u Doboju će 27. novembra izreći presudu Vojislavu Brestovcu, optuženom za ratni zločin počinjen nad civilima u tom gradu.

This post is also available in: English

U završnoj riječi Tužilaštvo je zatražilo da optuženi bude oglašen krivim i osuđen za ubistvo tri osobe, dok je Odbrana zatražila oslobađajuću presudu.

Prema navodima optužnice, u junu 1992. godine Brestovac je kao tadašnji pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Doboj, i kao saizvršilac sa u međuvremenu preminulim Cvjetkom Šarčevićem, učestvovao u ubistvu Muharema, Muhameda i Ismete Aldobašić.

Okružna tužiteljica Snježana Petrović je rekla da iskazi u međuvremenu preminule Petre Aldobašić potvrđuju da je optuženi počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret.

“Svjedokinja ga je vidjela kad je Muharem upalio šibicu. Nije smjela reći policiji ko je to uradio, jer je to lice bilo na ulici. Cvjetka Šarčevića, koji nije pucao nego ju je samo udario, prepoznala je kad je čekala prevoz”, kazala je Petrović.

Prema njenim riječima, Odbrana nije uspjela dovesti u pitanje iskaz Petre Aldobašić.

“Svjedoci su potvrdili da je optuženi bio na punktu u Miljkovcu, te da se ponašao drsko i arogantno prema osobama bošnjačke nacionalnosti. Petru Aldobašić je vrijeđao jer je udata za muslimana”, rekla je Petrović.

Odbrana smatra da Tužilaštvo nije uspjelo dokazati navode iz optužnice.

“Svjedoci nisu očevici i nemaju neposredna saznanja”, istakao je branilac Dragan Radović.

On je rekao da Odbrana ne spori činjenicu da je optuženi bio pripadnik policije. Prema njegovim riječima, Tužilaštvo nije dokazalo vezu između oružanog sukoba i posljedica krivičnog djela.

“Prepoznavanje optuženog nije urađeno u skladu sa zakonskim odredbama. Nema dokaza da se optuženi i Cvjetko Šarčević poznaju”, kazao je Radović.

Suđenje Vojislavu Brestovcu počelo je 8. septembra.

Arnes Grbešić


This post is also available in: English