Članak

Žalbe na kaznu Veliboru Bogdanoviću

18. Septembra 2015.00:00
Nakon što je Ustavni Sud BiH ukinuo presudu Veliboru Bogdanoviću u dijelu koji se odnosi na primjenu zakona, pred Apelacionim vijećem Suda BiH iznesene su žalbe u pogledu visine kazne.

This post is also available in: English

Tužiteljica Slavica Terzić kazala je da se slaže sa apelacijom, te predložila Sudu BiH da prilikom odluke o visini kazne primijeni blaži zakon, odnosno Kazneni zakon SFRJ, ali i da se utvrđena visina kazne izrekne prema krivičnom djelu.

Advokatica Nada Dalipagić predložila je da Sud BiH izrekne novu, znatno blažu kaznu.

“Pri odluci o visini kazne, molim Sud BiH da uvaži kao olakšavajuće okolnosti to što je Bogdanović otac troje djece, te da mu je supruga nezaposlena”, rekla je Dalipagić.

Za Bogdanovićem je raspisana potjernica nakon što se nije pojavio na izricanju presude u avgustu 2011., kada je osuđen na šest godina zatvora zbog silovanja i protivpravnog zatvaranja civila na području Mostara 1993. godine.

On se nije pojavio ni na današnjem ročištu, o čemu je, prema riječima braniteljice, uredno obaviješten.

Prema presudi, Bogdanović je u noći između 25. i 26. maja 1993. godine, s još pet nepoznatih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), došao u stan jedne bošnjačke porodice, gdje je silovao ženu, a njenog supruga, s drugim vojnicima, odveo u logor Heliodrom. Ovu presudu potvrdilo je Apelaciono vijeće Suda BiH.

On je proglašen krivim po Krivičnom zakonu BiH, zbog čega je Odbrana podnijela apelaciju Ustavnom sudu BiH, koji je zaključio da je retroaktivna primjena zakona bila na štetu Bogdanovića i djelimično ukinuo presudu.

Apelaciono vijeće Suda BiH će odluku donijeti naknadno.

Dragana Erjavec


This post is also available in: English