Članak

Povrede glave na žrtvama

15. Septembra 2015.00:00
U nastavku suđenja Vojislavu Brestovcu za zločine počinjene u Doboju, vještakinja sudske medicine je kazala da je na posmrtnim ostacima Ismete, Muhameda i Muharema Aldobašića utvrdila povrede glave.

This post is also available in: English

Sabiha Siladžić-Brkić je rekla u Okružnom sudu u Doboju da je obdukcioni nalaz tijela Ismete, Muhameda i Muharema Aldobašića uradila nakon ekshumacije u naselju Miljkovac.

“Pregledom tijela Ismete Aldobašić, kao uzrok smrti utvrđen je prelom kostiju glave. Ne može se isključiti djelovanje oružja, ali zbog stanja rane, o tome se nisam mogla precizno izjasniti. Muhamed i Muharem Aldobašić imali su strijelne povrede glave nastale nasilnim putem”, kazala je Silajdžić-Brkić.

Prema navodima optužnice, Brestovac je, kao pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Doboj, u junu 1992. godine, sa u međuvremenu preminulim Cvjetkom Šarčevićem, učestvovao u ubistvu Muharema, Muhameda i Ismete Aldobašić.

Svjedokinja Rosa Jeftić je rekla da je u noći ubistva Aldobašića bila u svojoj kući, koja se nalazila u blizini kuće Petre i Muharema Aldobašića.

“Pucalo se te večeri. Vidjela sam da je njihovo dvorište obasjano svjetlošću. Sutradan sam vidjela spaljenu kuću. Petra je došla oko 10 ili 11 sati kod nas. Rekla je: ‘Nema mi muža, zaove i djevera. Pobijeni su.’ Ispričala je da je ona pobjegla kod amidže. Kazala je da su ih ubili naši. Tražila je od mog pokojnog supruga da je odvede do bolnice”, ispričala je Jeftić.

Okružna tužiteljica Snježana Petrović predočila je svjedokinji zapisnik dat Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) u kojem je 2009. godine navela da je od policajaca na punktu u blizni svoje kuće saznala da su Aldobašići ubijeni.

“To je tačno. Kasnije mi je to rekao i pokojni suprug”, kazala je Jeftić.

Suđenje se nastavlja 27. oktobra.

Arnes Grbešić


This post is also available in: English