Članak

Ubistva ispred kuće

8. Septembra 2015.00:00
Pred Okružnim sudom u Doboju počelo je suđenje Vojislavu Brestovcu, optuženom za ubistvo civila u dobojskom naselju Miljkovac.

This post is also available in: English

Prema optužnici, u junu 1992. godine Brestovac je, kao tadašnji pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Doboj, sa u međuvremenu preminulim Cvjetkom Šarčevićem učestvovao u ubistvu Muharema, Muhameda i Ismete Aldobašić.

U sudnici su pročitani iskazi Petre Aldobašić, supruge Muharema Aldobašića, koja je preminula krajem 2012. godine. Nakon toga je svjedočio bivši policajac Marko Zečević, koji je bio na licu mjesta poslije ubistva Aldobašića.

U iskazima datim 2006. godine u Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) i 2009. istražiocima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Petra Aldobašić je rekla da su dvije uniformisane osobe u večernjim satima 19. juna 1992. njenog muža Muharema odvele iz porodične kuće.

“Vratio se poslije dva sata. Bio je isprebijan”, navela je Aldobašić, dodavši da su 20. juna 1992. na vrata došle dvije uniformisane osobe i izvele Muharema, da bi se s njim vratili za pet minuta.

Nakon toga, kako stoji u iskazu Aldobašić, izveli su sviju iz kuće i u Muharema je pucala uniformisana osoba, a potom su ubili djevera Muhameda.

“Mene su otjerali. Pobjegla sam iza kuće i čula pucanj. Tada sam znala da je ubijena i zaova Ismeta”, navela je Aldobašić.

Svjedokinja je u iskazima opisala da je sljedećeg dana razgovarala sa Markom Zečevićem, bivšim policajcem, koji se ponovo aktivirao nakon početka rata.

“S Markom je došao i onaj koji je ubio mog muža, djevera i zaovu. Policajci na punktu su nam rekli da ih moramo sahraniti za 15 minuta. Kasnije nam je rečeno da ih normalno sahranimo. Tog dana smo ih sahranili u jedan grob u Miljkovcu”, navela je Petra Aldobašić i pojasnila da je u tome učestvovalo više osoba.

U iskazima Petre Aldobašić stoji i da je ona kasnije od “poznanika Seksana” saznala da se čovjek koji joj je ubio muža, djevera i zaovu zove Vojo Grabovac ili Brestovac, i da je prezime zapamtila jer je asocira na drvo, a dodala je i da je kasnije čula da se druga osoba koja ju je 20. juna udarila kundakom i koja nije pucala zove Cvjetko Šarčević.

Tužiteljica Snježana Petrović je predočila i iskaz pokojne Aldobašić o fotoprepoznavanju optuženog dat istražiocima SIPA-e 2012. godine.

Istražioci su konstatovali da u prvom fotoalbumu svjedokinja nije prepoznala nikog, dok je u drugom nizu od šest fotografija označila čovjeka na fotografiji broj četiri. Na toj fotografiji, kako je kazala Petrović, nalazi se Vojislav Brestovac.

Bivši pripadnik policije Marko Zečević je ispričao da ga je 21. juna 1992. godine “neko od pretpostavljenih iz SJB-a Doboj uputio na lice mjesta u Miljkovac jer se desilo ubistvo”.

“Došao sam u službenom automobilu na punkt kod prodavnice u Miljkovcu. Ne mogu se sjetiti da li je neko bio sa mnom. Dočekala me naoružana, uniformisana osoba koja mi je dala informacije i otišla sa mnom prema toj kući. Punkt je bio udaljen pedesetak metara od kuće. Vidio sam tri leša na prilazu kući. Poznavao sam Petru i njenog muža Muharema. Zvao sam Petru. Bila je uplakana. Policajac se udaljio. Nisam primijetio da mi je nešto rekla o izvršiocu ubistva”, naveo je Zečević.

Svjedok je kazao da je policajac koji je bio na punktu optuženi Vojislav Brestovac, te da ga je prepoznao tokom davanja iskaza i predočavanja fotografija od strane pripadnika SIPA-e.

Suđenje se nastavlja 9. septembra.

Arnes Grbešić


This post is also available in: English