Članak

Počelo suđenje za zločin na Treskavici

23. Juna 2015.00:00
Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu počelo je suđenje Igoru Miloševiću, optuženom za ubistvo civila počinjeno 1995. na području Trnova.

This post is also available in: English

Prema optužnici, Milošević je 8. februara 1995. godine na prvoj liniji na Treskavici (općina Trnovo) usmrtio jednog od civila koji su bili dovedeni na prinudne radove.

Kako se navodi, nakon bjekstva dva civila iz radnog voda, optuženi je postrojio ostale i naredio im da legnu potrbuške u tranšej.

On je, prema optužnici, izdvojio jednu osobu i u nju ispalio više hitaca. Kada je civil pao, uz psovku je upitao da li je još uvijek živ i ponovo pucao, nakon čega je on preminuo.

Tužilac Tarik Crnkić je kazao da Tužilaštvo planira saslušati deset svjedoka i uložiti 20 materijalnih dokaza, kojim će dokazati da je optuženi počinio djelo kako je to opisano u optužnici.

Odbrana je rekla da će dokazati da Milošević nije počinio to djelo, ističući da je on tokom cijelog rata bio dezerter i da se od sredine 1994. godine nije vraćao u BiH.

Nastavak suđenja je 16. septembra, kada će biti saslušana četiri svjedoka Tužilaštva.

Lamija Grebo


This post is also available in: English