Članak

Presuda Branislavu Ninkoviću 2. juna

27. Maja 2015.00:00
Nakon što su Tužilaštvo i Odbrana iznijeli završne riječi, Okružni sud u Doboju zakazao je za utorak, 2. juna, izricanje presude Branislavu Ninkoviću, optuženom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u Doboju.

This post is also available in: English

Okružni tužilac Slavko Krulj je rekao da je Optužba dokazala navode iz optužnice protiv Ninkovića i zatražio da se on kazni prema zakonu.

“Tužilaštvo smatra da je optuženi izvršio krivično djelo koje mu se stavlja na teret, na osnovu svih provedenih dokaza, iskaza svjedoka, naročito oštećenih svjedoka, te saslušanjem vještaka sudske medicine. Navedena lica nemaju nijedan razlog da optuženog lažno terete, niti je Odbrana osporila njihove navode. Optuženi je iskoristio svoj položaj u zatvoru i podređeni položaj zatvorenika”, kazao je Krulj.

Ninković je optužen da je od maja 1992. do marta 1993. godine u prostorijama zatvora učestvovao u mučenju i zlostavljanju uhapšenih civila nesrpske nacionalnosti, što je za posljedicu imalo velike psihičke i fizičke patnje, tjelesno povređivanje i smrt zatvorenika.

Branilac Branko Ristić je zatražio da Ninković bude oslobođen krivice, kazavši da su izjave svjedoka kontradiktorne.

“Ne stoji nijedan element koji bi dokazao tačke optužnice. Svjedoci su pretrpjeli odgovarajuću psihogenu i fizičku torturu i skloni su zbog toga da prenose tuđe priče i prepričavaju kvazidogađaje, kojima se dodaju neistine i tako se prikazuju gorim nego što su zaista bili. Optuženi nije vinovnik u krivičnopravnom smislu i događaji se nisu odigrali onako kako su navedeni”, rekao je Ristić.

Suđenje Ninkoviću počelo je u junu 2014. godine.

Arnes Grbešić


This post is also available in: English