Članak

Zatražen pritvor Vlačiću zbog prijetnji

26. Maja 2015.00:00
Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu zatražilo je određivanje pritvora Blagoji Vlačiću, optuženom za zločine u Šekovićima počinjene 1993. godine, zbog prijetnji upućenih svjedoku, čemu se Odbrana usprotivila.

Tužilac Tarik Crnkić je kazao da su prijetnje upućene ključnom svjedoku, istaknuvši da nije bitno da li je to uradio optuženi ili treće lice.
On je objasnio da je svjedok na telefonski broj primio prijetnje u vezi sa suđenjem, te da mu je u kratkom telefonskom razgovoru kazao “kako se boji da dođe”.
Vlačić je, kao pripadnik Vojne policije pri Birčanskoj brigadi Vojske Republike Srpske (VRS), optužen za ubistva i nečovječno postupanje prema zatočenima u objektu “Lovac”. Prema optužnici, on je iz ćelija izveo trojicu zatočenih civila, koje je tukao sve dok nisu preminuli. Nakon toga je, kako stoji u optužnici, naredio jednom zatočeniku da njihova tijela odnese u ćelije i zaprijetio mu da nikome ne smije govoriti šta se desilo.
Odbrana optuženog je kazala kako smatra da “se preuranilo sa ovakvim prijedlogom” i da je ovo drugi put da isti svjedok tvrdi da mu se prijeti.
Prema riječima branioca Dejana Bogdanovića, na ovaj način se “želi podići interes javnosti za ovim svjedočenjem”, te da njegov branjenik tvrdi da nije upućivao nikakav poziv, niti nekome rekao da ga uputi.
Bogdanović je predložio da se svjedok sasluša na ove okolnosti, da se utvrdi odakle poziv dolazi, te priložio snimak nadzorne kamere kafića u Zvorniku, “na kojem se može vidjeti da je njegov branjenik u relevantno vrijeme tu bio sa porodicom”.
Sud je kazao da će odluku donijeti pismeno, a nastavak suđenja je planiran za septembar.

Lamija Grebo