Članak

Napad na radnoj obavezi

25. Maja 2015.00:00
Svjedokinja Okružnog tužilaštva u Bijeljini kazala je na suđenju Radosavu Milovanoviću da je optuženi u maju 1992. godine u Sasama (opština Srebrenica) šamarao i pokušao silovati.

This post is also available in: English

Eldina Karić je posvjedočila da je 1992, kao petnaestogodišnjakinja, zarobljena u rodnom selu Lastovo, nedaleko od Srebrenice, te odvedena u zgradu uprave rudnika Sase, gdje je provela oko 15 dana.

U tom periodu, kako je rekla svjedokinja, sa ostalim zarobljenicima odvođena je na radne obaveze, da čisti zgrade koje su bile uništene.

“Dok smo čistili staklo u hodniku zgrade preko puta zgrade Doma zdravlja u Sasama, iz jedne prostorije je izašao Milovanović, uperio prst u mene i naredio mi da uđem u tu prostoriju jer se ima nešto očistiti. Čim sam ušla, vidjela sam da je to kancelarija, a on je zalupio vrata. Udario mi je šamar, od kojeg sam skoro pala. Onda me uhvatio i počeo me naglo stezati prema sebi. Počeo je rukom prelaziti preko mojih grudi i istovremeno me ljubiti po vratu, ispod uha”, ispričala je svjedokinja.

Prema njenim riječima, Milovanović je zatim pokušao da joj skine majicu.

“Počela sam da vrištim i da mu se opirem. U tom momentu je u kancelariju upao komandir Todorović, koji je zagalamio na njega i meni naredio da izađem napolje, nakon čega je zalupio vrata. Ne mogu vam opisati taj osjećaj, nisam mogla vjerovati da to može uraditi čovjek koji ima kćerke starije od mene”, kazala je Karić.

Radosav Milovanović je optužen da je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), u maju 1992. godine u Sasama, uz prijetnju nožem, silovao ženu i zaprijetio joj da će je ubiti ukoliko nekome ispriča šta se dogodilo.

Svjedokinja Karić je navela da optuženog Milovanovića poznaje odranije, te da je prije rata živjela blizu njegove porodice.

Nastavak suđenja je zakazan za 8. juni.

Povezani članci

Boris Sekulić


This post is also available in: English