Članak

Počelo suđenje za zločin na Grbavici

13. Maja 2015.00:00
U Kantonalnom sudu u Sarajevu počelo je suđenje Milkanu Gojkoviću za zločin počinjen u sarajevskom naselju Grbavica.

This post is also available in: English

Prema optužnici, Gojković je tokom septembra 1992. godine, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), na području naselja Grbavica silovao žensku osobu i postupao suprotno konvencijama o zaštiti civilnih lica.

Tužilaštvo ga tereti da je 29. septembra 1992. u večernjim satima sa osobom po nadimku “Batko” i dvojicom nepoznatih pripadnika VRS-a, došao naoružan do kuće u vlasništvu J.N, u kojoj su zatekli J.N., njegovu suprugu ST-1 i njihovu tada dvogodišnju kćerku.

Dok je jedan od vojnika držao stražu ispred vrata, optuženi je, uz upotrebu sile i prijetnje, počinio silovanje i seksualno zlostavljanje ST-1, prvo analno, a zatim i vaginalno na naročito surov način, na oči njenog supruga, kojeg su “Batko” i nepoznati vojnik prisilili da to gleda.

Nakon toga je “Batko” zaklao J.N., a ST-1 je pobjegla sa djetetom kod komšinice.

Tužiteljica Nives Kanevčev je kazala da će dokazati kroz iskaze svjedoka i materijalne dokaze da je Gojković počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva na način kako je to opisano u optužnici. Prema njenim riječima, saslušat će četiri svjedoka, od kojih su tri zaštićena, i jednog vještaka.

Predložila je i da Vijeće isključi javnost sa suđenja dok bude saslušavana svjedokinja ST-1.

Odbrana je u svom uvodnom izlaganju kazala da će osporiti dokaze i navode Tužilaštva, te dokazati da je riječ o drastičnom primjeru pogrešne identifikacije optuženog. Zorana Čarkić, braniteljica Gojkovića, kazala je da je njen branjenik nevin i da nije imao nikakve veze sa “Batkom”, te da nije bio na lokaciji zločina.

Odbrana je izrazila i žaljenje zbog tragičnih događaja, te zatražila od Suda da naloži Optužbi da im objelodani sve dokaze i identitet svjedoka ST-1. Čarkić se nije mogla izjasniti o članu zakona koji definiše prava Odbrane na neredigovane dokaze, pa je najavila da će se pismeno obratiti.

Tužilaštvo se usprotivilo ovom prijedlogu, naglasivši da je u pitanju odluka Suda BiH o mjerama zaštite za ovog svjedoka.

“Ja se sad pitam od koga mi štitimo svjedoka koji je ugrožen prijetnjama, da li od javnosti ili od optuženog. (…) Na Tužilaštvu je da odluči hoće li Vam dati ime, a mi ćemo odluku donijeti nakon pismenog podneska Odbrane”, kazao je sudija Husnija Delalić.

Optužnica protiv Gojkovića potvrđena je pred Sudom BiH 6. januara 2015. godine, a mjesec dana kasnije predmet je prebačen Kantonalnom sudu u Sarajevu. Gojkoviću su određene mjere zabrane napuštanja Rogatice, mjesta prebivališta.

Sud BiH je osudio Veselina Vlahovića zvanog “Batko” na 42 godine zatvora zbog zločina počinjenih u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići.

Nastavak suđenja zakazan je za 29. maj.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English