Članak

Svjedok pod terapijom

1. Aprila 2015.00:00
Svjedok Državnog tužilaštva kazao je da ima ozbiljne psihičke probleme od zarobljeništva, te zamolio da ne daje iskaz na suđenju Mati Čondriću, optuženom za zločine počinjene na području Bosanskog Broda 1992. godine.

This post is also available in: English

“Nisam sposoban da svjedočim. Ako moram, svjedočit ću, ali mi u svakom trenutku može pozliti”, kazao je svjedok i dodao da je pod medicinskom terapijom otkako je izašao iz zarobljeništva.

Predsjedavajući sudskog vijeća Šaban Maksumić je odgodio saslušanje svjedoka do utvrđivanja njegovog zdravstvenog stanja, te zatražio od Tužilaštva BiH da dostavi medicinsku dokumentaciju.

Čondrić je optužen da je, kao pripadnik Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), krajem jula ili početkom augusta 1992. godine u kotlovnici stadiona Fudbalskog kluba “Polet” u Bosanskom Brodu omogućio dvojici neidentifikovanih pripadnika HVO-a da siluju jednu osobu.

Prema optužnici, Čondrić je držao pištolj uperen u oštećenu osobu, a nakon što su je pripadnici HVO-a silovali, i sam ju je seksualno zlostavljao na ponižavajući način.

Osim toga, optužen je i da je u prostorijama stare zgrade Stanice javne bezbjednosti (SJB) učestvovao u psihičkom i fizičkom zlostavljanju jedne osobe, te da je u zatvoru smještenom u skladištu Robne kuće “Beograd”, sa još jednim pripadnikom HVO-a, udarao jednu osobu.

Naredno ročište je zakazano za 8. april.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English