Članak

Stavio joj bombu u usta i silovao je

17. Marta 2015.00:00
U nastavku suđenja za zločin počinjen u sarajevskom naselju Vraca, svjedok Optužbe je pred Kantonalnim sudom u Sarajevu identifikovao optuženog Predraga Đurovića kao osobu koja je silovala njegovu suprugu i svastiku.

This post is also available in: English

Asef Bešić je kazao da je na Vracama živio sa nevjenčanom suprugom Zibijom i njenim šestogodišnjim djetetom.

“U zimu 1992. na vrata je došao Predrag Đurović sa mojim ocem, koji je živio u blizini. Odveo je Zibiju, a mog oca, koji je bio bolestan, gurnuo u snijeg”, rekao je Bešić.

On je, kako je dodao, odveo suprugino dijete kod punice i otišao po pomoć kako bi pronašao suprugu.

“Pronašao sam je kod Feride, raščupanu, izgubljenu. Kasnije mi je ispričala da joj je Đurović stavio bombu u usta i silovao je u napuštenoj zgradi do moje”, prisjetio se Bešić.

On je naveo da je optuženi, kojeg dobro poznaje, kada je došao, bio u uniformi i da je imao pušku, nož, bombu i sablju.

Svjedok je kazao da se njegova supruga i danas loše osjeća zbog onoga što joj se dogodilo i da ima zdravstvenih problema.

Bešić je ispričao da je nekoliko dana ranije optuženi odveo njegovu petnaestogodišnju svastiku i da se “iživljavao na njoj cijelu noć”.

Prema optužnici, Đurović je, kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), krajem 1992. godine u sarajevskom naselju Vraca silovao žensku osobu bošnjačke nacionalnosti u napuštenoj zgradi, uz prijetnju će ubiti nju i njeno dijete.

Suđenje se nastavlja 16. aprila.

Džana Brkanić


This post is also available in: English