Članak

Suđenje Vlačiću počinje u martu

10. Februara 2015.00:00
Okružni sud u Istočnom Sarajevu zakazao je početak suđenja Blagoju Vlačiću za zločine počinjene u Šekovićima za utorak, 3. mart.

This post is also available in: English

Na početku suđenja je planirano čitanje optužnice, iznošenje uvodnih riječi i saslušanje prvog svjedoka Optužbe.

Okružno tužilaštvo u Istočnom Sarajevu planira tokom postupka saslušati 15 svjedoka, te uložiti više materijalnih dokaza, rečeno je na statusnoj konferenciji održanoj pred početak suđenja. Tužilac Tarik Crnkić kazao je da će mu za izvođenje dokaza Optužbe biti potrebno sedam ročišta.

Vlačić je, kao pripadnik Vojne policije pri Birčanskoj brigadi Vojske Republike Srpske (VRS), optužen za ubistva i nečovječno postupanje prema zatočenima u objektu “Lovac”.

Prema optužnici, on je iz ćelija izveo trojicu zatočenih civila, koje je potom tukao sve dok žrtve nisu preminule. Nakon toga je, kako stoji u optužnici, naredio jednom zatočeniku da njihova tijela odnese u ćelije i zaprijetio mu da nikome ne smije govoriti šta se desilo.

Optužnicu protiv Vlačića podiglo je Tužilaštvo BiH 17. jula prošle godine, a Sud BiH je potvrdio 30. jula iste godine. Nakon što je Vlačić pred Sudom BiH negirao krivicu 9. septembra prošle godine, predmet je ustupljen Okružnom sudu u Istočnom Sarajevu.

Albina Sorguč


This post is also available in: English