Članak

Odustali od dva svjedoka

12. Januara 2015.00:00
U nastavku suđenja Draganu Šekariću za zločin počinjen u Višegradu i Goraždu, Tužilaštvo BiH je odustalo od saslušanja dva svjedoka te uložilo jedan materijalni dokaz.

This post is also available in: English

Seid Marušić, tužilac Tužilaštva BiH, kazao je da odustaje od saslušanja svjedoka Adema Berberovića i zaštićenog svjedoka WG – 25. Razlog odustajanja je “nemogućnost uspostavljanja veze” sa svjedokom Berberovićem, te zbog toga što još uvijek nije dobio informacije koje zaštitne mjere ima WG – 25.

Kao materijalni dokaz, Marušić je uložio presudu Višeg suda u Bijelom Polju (Crna Gora) iz 2002. godine koja je izrečena Nebojši Ranisavljeviću. Tužilac je pojasnio da želi dokazati da je Šekarić bio sposoban i prisutan na događajima koji mu se optužnicom stavljaju na teret.

Borislav Jamina, branilac optuženog Šekarića, rekao je da se u presudi ne spominje Dragan Šekarić, već Šekarić.

“Ova presuda ne odnosi se na mog branjenika i nije relevantna”, kazao je Jamina. 

Ranisavljevića je Sud u Bijelom Polju osudio na 15 godina zbog sudjelovanja u otmici i ubistvu putnika iz voza koji se kretao iz Beograda (Srbija) prema crnogorskom gradu Baru. U selu Mušići kod Višegrada 27. februara 1993. godine ubijeno je 20 putnika koji su izvedeni na stanici Štrpci (općina Rudo). 

Šekarić je, kao bivši pripadnik Teritorijalne odbrane (TO) i paravojne formacije “Osvetnik”, optužen i za učešće u napadu na selo Lozje (općina Goražde), te za ubistva, silovanje i fizičko zlostavljanje nesrpskih civila u Višegradu. 

Nastavak suđenja zakazan je za 19. januar.

Albina Sorguč


This post is also available in: English