Članak

UN zabrinut zbog Trbićevog puštanja na slobodu

20. Novembra 2014.00:00
Eksperti za ljudska prava Ujedinjenih nacija (UN) izrazili su strah da bi puštanje na slobodu Milorada Trbića, čija je presuda za genocid ukinuta zbog pogrešne primjene zakona, moglo dovesti do “ponovne viktimizacije žrtava”.

This post is also available in: English

Državni sud proslijedio je saopćenje grupe eksperata UN-a za ljudska prava u kojem se izražava zabrinutost zbog činjenice da je Ustavni sud BiH ukinuo pravosnažnu presudu kojom je Trbić bio osuđen na 30 godina zatvora zbog genocida počinjenog u julu 1995. u Srebrenici.

“Postoji ozbiljan rizik da će ovaj osuđenik nakon puštanja pobjeći van jurisdikcije ovog suda, kao što se nedavno desilo sa Novakom Đukićem, koji je bio osuđen za ratni zločin”, stoji u saopćenju.

Sud BiH je u januaru 2011. pravosnažno osudio Trbića da je, kao pomoćnik načelnika za bezbjednost Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), od 10. jula do 30. novembra učestvovao u hapšenju, zatvaranju, pogubljenjima, te pokopavanju i prikrivanju tijela Bošnjaka iz Srebrenice. On je prva osoba osuđena za počinjenje genocida.

Ustavni sud BiH je do sada na slobodu pustio 19 pravosnažno osuđenih osoba, nakon što je utvrđeno da je Sud BiH u tim postupcima primijenio Krivični zakon BiH umjesto zakona bivše Jugoslavije, koji je blaži za počinioce. Nakon puštanja, Sud BiH je obnovio postupke i izrekao blaže kazne.

Do obnavljanja postupaka došlo je nakon presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Maktouf i Damjanović”.

“Ove odluke predstavljaju šamar u lice žrtvama i ozbiljno dovode u pitanje zaštitu žrtava od nasilja, ponovne viktimizacije i zastrašivanja”, smatraju eksperti.

Oni ističu da se protive puštanju na slobodu, te da je u interesu pravde neophodno da se lica osuđena za teška krivična djela, čija krivica nije upitna, ne puštaju na slobodu do ponovnog suđenja, te da kazne trebaju biti srazmjerne težini počinjenog krivičnog djela.

“Ove odluke uklapaju se u zabrinjavajuće trendove koje propagiraju određeni centri, a to je da su lica osuđena za ratne zločine i genocid bila na meti nepravednog postupanja (…) Ovakva vrsta diskursa u ozbiljnu opasnost dovodi bilo kakve izglede za pomirenje”, navodi se u saopćenju koje je proslijedio Sud BiH.

Puštanje na slobodu ovih osuđenika, kako stoji u saopćenju, podriva napore Suda BiH i međunarodne zajednice da se ostvari pravda.

Eksperti UN-a koji su sačinili saopćenje su Pablo de Greiff, specijalni izvjestilac za promociju istine, pravde, reparacija i garancija neponavljanja zločina, Ariel Dulitzky iz Radne grupe za prisilne nestanke, Juan Mendez, izvjestilac za mučenja i okrutna postupanja, te Gabriela Knaul, izvjestilac za nezavisnost sudija.

Denis Džidić


This post is also available in: English