Članak

Batine u zatvoru u Doboju

17. Novembra 2014.00:00
U nastavku suđenja Branislavu Ninkoviću, bivšem stražaru u Okružnom zatvoru u Doboju, za zločin nad civilima, svjedok Optužbe Šaban Ibraković je rekao da ga optuženi nije tukao dok je bio zatvoren.

This post is also available in: English

Svjedok je ispričao kako je do maja 1992. godine radio u dobojskoj policiji i da se krio u svom selu poslije početka sukoba na području Doboja, te kako je odlučio da se preda bivšim kolegama na policijskom punktu u naselju Bare nakon što je njegova kuća zapaljena u selu Bukovačke Čivčije.

Ibraković je kazao da je prebačen u zgradu policije i da ga tamo dva puta pretukli nepoznati ljudi.

“Poslije dva dana sam prebačen u zatvor. Na ulazu me dočekao stražar Vuković. Ninković je bio dežurni. Vuković me odveo u prostoriju i toliko me fizički zlostavljao da ne znam kako sam ostao živ. Udarao me rukama, nogama, palicom i stolicom. Ninković mi nije uradio ništa. Zlostavljali su me Vojin Lukić i Dušan Vuković”, izjavio je Ibraković.

Okružna tužiteljica Mersiha Mahmutović podsjetila je svjedoka na iskaz iz 2001. godine koji je dao istražnom sudiji u Zenici, kada je naveo da su ga “stražari Dušan Vuković, Vojin Lukić i Branislav Ninković tukli debelim kablom”.

On  je odgovorio da se ne sjeća.

Sudski vještak Vjekoslav Kovačević je zaključio da Ibraković boluje od PTSP-a, hronične forme, koji se razvio dok je boravio u zatvoru, gdje je trpio jaku duševnu patnju, kao i po izlasku.

Suđenje se nastavlja 11. decembra.

Arnes Grbešić


This post is also available in: English