Članak

Povrede zarobljenika u Okružnom zatvoru

23. Oktobra 2014.00:00
U nastavku suđenja Branislavu Ninkoviću, vještak Optužbe je kazao da je u knjizi ljekarskih pregleda Okružnog zatvora u Doboju kod zatvorenika zabilježen veliki broj povreda.

This post is also available in: English

Sudski vještak Ljubomir Curkić je posvjedočio da su u knjizi ljekarskih pregleda kod zatvorenika Sakiba Hurtića, Avde Kurtovića, Stjepana Jeleča, Rasima Čolića, Fadila Ahmića i Hasana Krdžalića navedene povrede nagnječenja glave, eksplozivne i otvorene rane, ali da drugi podaci o povredama nisu navedeni.

Curkić je dodao i da je 29. januara 1993. godine, po naredbi Osnovnog suda u Doboju, uradio obdukciju leša zatvorenika Marka Kikića, te da je tada utvrdio povrede u predjelu čela i na rukama, kao i krvne podlive po tijelu.

“Smrt je nastupila usljed akutnog infarkta srca, a navedene povrede mogle su djelovati kao povod, a ne i uzrok smrti – koji je bio prirodan”, kazao je Curkić.

Konačno, vještak Curkić je rekao da je na osnovu medicinske dokumentacije zaključio da je kod oštećenog Šabana Ibrakovića bilo polomljeno nekoliko rebara, te da su takve povrede mogle nastati od udaraca palicom ili drugim tupim mehaničkim oruđem, kao i udarcima rukama i nogama.

“U vrijeme povređivanja to su bile teške tjelesne povrede”, kazao je vještak.

Oštećeni Ibraković nije se pojavio na današnjem ročištu, a predsjedavajuća Sudskog vijeća Snežana Banjac-Lopandić kazala je da je on razgovarao sa savjetnikom za podršku svjedocima u Okružnom tužilaštvu, te da je Sudskom vijeću preporučena “obzirnost u daljnjem postupanju sa svjedokom zbog zdravstvenog stanja”.

Sudsko vijeće je odlučilo da Ibraković bude pozvan na naredno ročište.

Optužnica tereti Ninkovića, kao bivšeg stražara u Okružnom zatvoru u Doboju, za učešće u mučenju i zlostavljanju uhapšenih civila nesrpske nacionalnosti 1992. i 1993. godine.

Nakon saslušanja sudskog vještaka, okružni tužilac Slavko Krulj je pročitao iskaze u međuvremenu preminulih zatvorenika Nahida Mrkaljevića i Hasiba Subašića.

U iskazu datom 2001. godine Mrkaljević, bivši uposlenik Centra službi bezbjednosti (CSB) Doboj, kazao je da je vidio u hodniku kada je stražar Dušan Vuković iz Golubinje kod Knina držeći u ruci “nogu od štokrle s vijkom”, iz zatvorske ćelije u praznu prostoriju odveo Marka Kikića, poslije čega su se “oko pola sata čuli udarci i jaukanje, a kasnije samo udarci”.

Mrkaljević je ispričao i da je od drugih zatvorenika čuo da su “stražari Ninković, Nedeljko i Staniša Miljanović na najsvirepiji način pretukli vodoinstalatera u dobojskoj bolnici Jozu Matanovića”, koji je poslije toga preminuo.

On je naveo i da je stražar Vojin Lukić u pijanom stanju izveo iz ćelije Šabana Ibrakovića i pretukao ga. Uslovi u zatvoru su – prema svjedoku – bili neljudski i hrana je bila loša, te su “samo šefovi smjene, među kojima je bio i Branislav Ninković”, mogli u zatvor uvesti pripadnike “Crvenih beretki”, koji su bejzbol palicama i kundacima premlaćivali zatvorenike.

U iskazu iz istrage datom 1998. godine, Hasib Subašić je naveo da su zatvorenici u dobojskom zatvoru “premlaćivani do iznemoglosti” te da su stražari bili “braća Ninković, izvjesi Staniša i jedan sa nadimkom Tuzlak”.

Suđenje se nastavlja 17. novembra.

Arnes Grbešić


This post is also available in: English