Članak

Bez komandne odgovornosti

1. Jula 2014.00:00
Ramiz Avdović nije bio postavljen na dužnost koja bi nosila komandnu odgovornost, kazao je vojni vještak na suđenju za zločine počinjene u Sarajevu.

This post is also available in: English

Nehru Ganić, vještak kojeg je pozvala Odbrana prvooptuženog Ramiza Avdovića, rekao je da pravo na komandovanje imaju isključivo komandanti, te kako je za jednu zonu odgovornosti odgovoran najstariji komandant iz zone koja objedinjuje više jedinica.

“Jedinici Besima Muderizovića je data sprovodnička dužnost, da osigurava zarobljene pripadnike agresorskih i terorističkih jedinica u ‘Viktor Bubnju’”, kazao je Ganić i dodao kako je Besim Muderizović imao komandnu odgovornost.

Ganić je pojasnio da Muderizović jeste mogao prenijeti svoje ovlasti na drugu osobu, ali ne i odgovornost. Također, kako je dodao, Muderizović je mogao pozvati na odgovornost bilo koje lice iz jedinice zbog eventualnih nepravilnosti, ali o tome nema zabilješki.

“Muderizović je bio na dnu komandne ljestvice, a iznad njega Štab Teritorijalne odbrane (TO) BiH, Ministarstvo odbrane, komandant Vojne policije, te razne državne komisije”, naveo je Ganić, dodavši da su svi potčinjeni dužni izvršavati naređenja starješina.

Avdovića i Iulian-Nicolaea Vintilu Tužilaštvo tereti da su u drugoj polovini 1992. godine učestvovali u uspostavljanju i održavanju sistema zlostavljanja zatvorenih srpskih civila.

Avdović je optužen kao komandir straže na petom spratu Centralnog zatvora i u Vojnom zatvoru u bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”, a Vintila kao kuhar i stražar u “Viktor Bubnju”.

Zajedno sa Avdovićem i Vintilom bio je optužen i Besim Muderizović, kao zamjenik upravnika na petom spratu Okružnog zatvora i komandir Vojnog zatvora u “Viktor Bubnju”. Muderizović je preminuo osam mjeseci nakon početka suđenja.

Vještak Ganić je rekao da je u ljeto 1992. nadležnost nad zatvorom, koji postaje vojni pritvor, pripala Okružnom vojnom sudu, te da to znači da odluke u zatvoru Muderizović nije donosio sam, već prema naredbama.

“Iz spisa se može zaključiti da je sve ljudstvo bilo potčinjeno Muderizoviću, koji ih je mogao predlagati, ali ne i postavljati jer za to nije imao ovlasti”, kazao je Ganić, dodavši da je tako i dužnost Avdovića bila “privremena”.

Unakrsno ispitivanje vještaka nastavit će se 8. jula.

Džana Brkanić


This post is also available in: English