Članak

BIRN BiH na konferenciji o pravima žena žrtava seksualnog nasilja

19. Juna 2014.00:00
Selma Učanbarlić, novinarka Balkanske istraživačke mreže (BIRN) iz Sarajeva, učestvovala je na konferenciji Obaveze BiH prema ženama koje su preživjele ratna silovanja, seksualno zlostavljanje i druge oblike torture, održanoj 12. juna u Sarajevu.

This post is also available in: English

Govoreći o ulozi medija u ostvarivanju prava žena žrtava seksualnog nasilja, Učanbarlić je kazala kako je potrebno kontinuirano praćenje i izvještavanje o problemima sa kojima se žrtve susreću, ali uz potpuno poštivanje etičkih principa novinarske profesije.

“Uz stalno podsjećanje da žene koje su proživjele seksualno nasilje žive oko nas i da su gotovo bez ikakvih prava, neophodno je da novinari poštuju njihovu privatnost i pravo da pod svojim imenom i prezimenom ne govore o tom iskustvu”, rekla je Učanbarlić.

Ona je dodala je i kako su u medijima otkrivani identiteti žena koje su svjedočile o seksualnom nasilju na suđenjima za ratne zločine uz mjere zaštite, zbog čega neke od njih odustaju i od svjedočenja.

Konferenciju je organizovao “Forum žena” iz Bratunca, zajedno s još šest organizacija koje su pokrenule projekat “Ženski sud” koji će se zalagati za prava silovanih žena.

Na koferenciji je istaknuto kako je ženama koje su proživjele ratno seksualno nasilje potrebno materijalno obeštećenje i postojanje minimuma zakonske regulative, a da u BiH još uvijek ne postoji jedinstvena zakonska regulativa koja se bavi pravima ovih žrtava.

    This post is also available in: English