Članak

Pravosudne institucije prihvataju smjernice VSTV-a

27. Novembra 2014.00:00
Predstavnici Tužilaštva Kantona Sarajevo i Okružnog tužilaštva Istočno Sarajevo kazali su da ove institucije prihvataju posljednje upute o objavljivanju informacija o suđenjima za ratne zločine.

This post is also available in: English

Na radionici koju je organizovala Balkanska istraživačka mreža (BIRN) BiH, novinari i predstavnici pravosudnih institucija s područja Sarajeva i Istočnog Sarajeva razgovarali su o pristupu informacijama sa suđenja za ratne zločine.

Predstavnici Kantonalnog i Okružnog tužilaštva su rekli da su upoznati sa smjernicama Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) za objavljivanje sudskih i tužilačkih dokumenata, te da su ih već počeli primjenjivati.

“Istina je da je naše tužilaštvo nekada bilo jako zatvoreno za javnost, anonimizirali smo sve. Usvojili smo smjernice i već smo počeli prema tome da objavljujemo potvrđene optužnice”, kazao je Neven Kramer, sekretar Okružnog tužilaštva.

Predstavnik Kantonalnog tužilaštva također je naglasio da je ova institucija već počela s primjenom smjernica.

Nina Hadžihajdarević iz Federalnog tužilaštva je navela da oni još uvijek nisu postigli dogovor unutar Tužilaštva o tome da li će smjernice biti usvojene.

“Kod nas je anonimizacija i dalje na snazi jer neki tužioci šalju dokumente s punim podacima, a neki anonimizirano. Dakle, još uvijek nema konsenzusa. Ja se nadam da će tužioci prepoznati prednost smjernica i prihvatiti ih”, rekla je Hadžihajdarević.

Novinari su naveli i kako je važno da sudovi i tužilaštva imaju portparole koji mogu pravovremeno i brzo davati informacije medijima.

Predstavnici tužilaštava i sudova su kazali kako nemaju resurse kakve imaju institucije na državnom nivou, ali da će svakako uvažiti zahtjeve novinara i pokušati poboljšati svoj rad.

Svi učesnici su se usaglasili da je neophodno više edukacije za novinare koji izvještavaju sa suđenja za ratne zločine, kako bi izvještavali tačno i brzo, ali i da se ne bi ugrozio sudski postupak.

    This post is also available in: English