Članak

BIRN-ov film prikazan u Zenici

28. Novembra 2014.00:00
Petak, 28.11.2014 (10:05-13:00) - Dokumentarni film “Nečujni krik” Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) o žrtvama seksualnog zlostavljanja u proteklom ratu, prikazan je u Zenici 28. novembra.

This post is also available in: English

Dokumentarni film “Nečujni krik” Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) o žrtvama seksualnog zlostavljanja u proteklom ratu, prikazan je u Zenici 28. novembra.

Edward Ferguson, ambasador Velike Britanije u BiH, naveo je da društvo mora stvoriti uslove da se preživjeli ne osjećaju krivima.

Sabiha Husić, direktorica “Medice”, dobitnica nagrade “Žena svijeta za 2014”, kazala je da preživjeli šute iz straha kako će se na njih gledati i jer misle da nisu dovoljno podržani.

“Umjesto da upiremo prst u počinioce, mi upiremo prst u žrtve. Svi smo obavezni da pokažemo razumijevanje i poštovanje prema svakom preživjelom bez obzira gdje živi. Namamo jedinstven zakon na nivou BiH. Naša država nije omogućila da svaka žrtva ima ista prava”, rekla je Husić.

Ona je naglasila da je “Medica”, zahvaljujući pomoći Velike Britanije, uspjela da stavi u funkciju telefonsku liniju 080 02 23 34 za pomoć i podršku žrtvama koje su preživjele ratno silovanje i seksualno nasilje.

“Linija će 24 sata biti dostupna za sve preživjele na području cijele BiH”, kazala je Husić.Richard Rogers, stručnjak za međunarodno pravo, istaknuo je da je ranjivost preživjelih jedan od glavnih razloga neprijavljivanja zločina.

“To vidimo u odnosu na druge zločine za koje se ne vežu sram ili seksualnost”, rekao je Rogers.

Sebiha Turkanović iz Kozarca kazala je da je nepunih šest mjeseci bila u prijedorskim logorima.

“Otvorila sam Tropolje, a zatvorila Omarsku. Živim sama u Kozarcu. Tu su blizu ratni zločinci, ali ja kažem u srcu: ‘Ne može mi niko ništa’”, rekla je Turkanović.

Zihnija Bašić je 18 godina šutio o onome što je preživio u logoru.

“Bolno je i jadno kad u okolini u kojoj živiš nemaš pravo na rad, život, na reparaciju. Jedino neke nevladine organizacije pomažu kako muškarcima, tako i ženama. Nema medicine što može izliječiti ono što nosimo”, kazao je Bašić.

Dokumentarni film je, u okviru predstavljanja Međunarodnog protokola o dokumentovanju i istraživanju seksualnog nasilja počinjenog u konfliktu, ranije prikazan u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci i Brčkom.

U “Nečujnom kriku” ukazano je na probleme s kojima žrtve seksualnog zlostavljanja danas žive. Neki od problema su različita prava, što uključuje nemogućnost priznavanja statusa civilne žrtve rata, te nemogućnost ostvarivanja reparacija, kao i neprocesuiranje odgovornih.

Film je okupio preživjele seksualnog zlostavljanja različite etničke, spolne i dobne pripadnosti.

    This post is also available in: English