Članak

Još nije kasno da se pronađu osobe nestale u ratu

5. Novembra 2018.16:39
Bosna i Hercegovina, Srbija, Hrvatska, Crna Gora i Kosovo potpisaće novi plan kojim će se obavezati da će zajedno raditi u cilju pronalaženja i identifikovanja osoba koje se i danas vode kao nestale u ratovima 1990-ih godina, piše Kathryne Bomberger iz Međunarodne komisije za nestala lica.

This post is also available in: English

Piše: Ketrin Bomberger

U utorak će se predstavnici domaćih institucija za evidentiranje nestalih lica u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i na Kosovu sastati u sjedištu Međunarodne komisije za nestala lica (MKNL) u Haagu, kako bi potpisali okvirni plan za korake koje će preduzeti ove institucije kako bi ojačale međusobnu saradnju i povećale svoju efikasnosti u rješavanju pitanja nestalih osoba širom regiona.

U posljednje dvije decenije ove su institucije pronašle 70 odsto od 40 000 osoba nestalih u sukobu.

Ovo je izuzetno dostignuće pojedinca i agencija koje su identifikovale na desetine hiljada osoba, i ono bi trebalo da bude iskreno pohvaljeno.

Međutim, podataka za još 12.000 osoba nema, što znači da se rad mora nastaviti.

Neki možda misle da su izgledi za pronalaženje i identifikovanje nestalih osoba, poslije toliko vremena, mali. Zapravo, tačno je suprotno, jer ako postoji politička volja i ako zemlje međusobno sarađuju, može da bude riješen veći broj slučajeva.

Širom Zapadnog Balkana, vlade su uspostavile institucije, donijele zakone i razvile tehničke kapacitete kako bi se riješilo pitanje nestalih. Iako su dosta uradile, one mogu postići i više. Nije neuobičajeno, na primjer, da se tajne grobnice koje su otkrivene locirane u jednoj državi, da se porodice nestalih nalaze u drugoj, a da se podaci koji se odnose na pretragu nalaze u trećoj. Kada se omogući dostupnost podataka na regionalnoj osnovi, onda je moguće iz jedne države koristiti informacije koje mogu imati uticaj na slučaj koji se istražuje u drugoj.

Istovremeno, nove istražne i forenzičke tehnike omogućavaju lociranje tajnih grobnica i identifikovanje lica sahranjenih u njima, čak i nakon mnogo godina.

Pravi mir se može izgraditi samo na osnovu pravde, a prolazak vremena ne umanjuje osnovnu potrebu da se oni koji su počinili gnusne zločine suoče s njom. Identifikacije koje se sprovedu po najvišim standardima omogućavaju procesuiranje onih koji su odgovorni za nestanke.

Do napretka se može doći samo na osnovu istine. Jedna od najvećih prepreka u osiguranju istine, pravde i reparacije za porodice nestalih je zloupotreba pitanja nestalih osoba za političke ciljeve.

Ovo se odnosi na čitav region i obično je bilo propraćeno naporima da se činjenice sakriju, umjesto da se uspostavi transparentan i neoboriv zapis o tome šta se zapravo dogodilo.

Okvirni plan je nacrt kojim će se osigurati da zemlje u regionu zapadnog Balkana učine ove činjenice dostupnim i koriste ih za rješavanje slučajeva.

Države su obavezne da osiguraju prava porodica nestalih – pravo da znaju istinu, pravo na pravdu i pravo na reparacije. Podrškom njihovim pravima, daje se podrška pravima svih građana.

MKNL još od 1996. godine sarađuje s relevantnim institucijama u bivšoj Jugoslaviji i za to vrijeme je razvila efikasnu strategiju koja kombinuje zakonodavne i institucionalne inicijative, kreirane s ciljem ugrađivanja procesa u vezi s nestalim osobama u vladavinu prava. Takođe, tu su i aktivnosti koje podržavaju kapacitete porodica da pristupe svojim pravima, kao i primjena naprednih mogućnosti forenzičke nauke.

Odraz ovoga je okvirni plan koji će biti potpisan u utorak u Haagu. On obuhvata aktivnosti za rješavanje slučajeva oko 4.000 “NN” (bezimenih ili neidentifikovanih) i pogrešno identifikovanih osoba koje se nalaze u mrtvačnicama širom regiona, procedure za razmjenu podataka između agencija i porodica, kao i zajedničko učešće na iskopavanjima od obostranog interesa, a sve to bi se baziralo na naporima regionalnih vlada da se zajedno angažuju u vjerodostojnom i transparentnom procesu rješavanja pitanja nestalih na osnovu činjenica.

MKNL će dostupnim učiniti svoj software lokatora terena kako bi se olakšala razmjena podataka i održavaće regionalnu bazu podataka o osobama nestalim u sukobu.

Takođe će pomoći da se obezbijedi pristup DNK analizi i upoređivanju bioloških uzoraka, pružiće tehničku pomoć u rješavanju NN i pogrešno identifikovanih slučajeva, podržaće iskopavanja, radiće na olakšanju redovnih multilateralnih sastanaka odgovornih institucija i razvoju domaćih kapaciteta u pogledu DNK analiza posmrtnih bioloških uzoraka.

Takođe, nastaviće da podržava napore za saradnju relevantnih domaćih agencija, kako bi one pomogle jedne drugima, a na taj način pomogle i porodicama širom regiona.

Ujedinjeno Kraljеvstvo je obećalo da će dodijeliti sredstva MKNL koja će se koristiti za podršku rada domaćih institucija i pružanje tehničke pomoći u sprovođenju okvirnog plana.

Okvirni plan je realna strategija koja će promovisati pravdu i podržati prava građana. U tom smislu, domaće institucije koje će biti prisutne na ceremoniji potpisivanja u utorak u Haagu će dati važan doprinos konsolidaciji mira na zapadnom Balkanu.

Kathryne Bomberger je generalna direktorka Međunarodne komisije za nestala lica.

Mišljenja izražena u ovom komentaru su isključivo mišljenja autora i ne odražavaju nužno stavove BIRN-a.

    This post is also available in: English