Članak

Poboljšana saradnja medija i institucija

27. Novembra 2014.00:00
Novinari s područja Brčko Distrikta kažu da od pravosudnih institucija dobijaju više informacija nego ranije, ali su sudove pozvali da budu još otvoreniji.

This post is also available in: English

Na radionici koju je Balkanska istraživačka mreža (BIRN) BiH odražala u Brčkom, novinari i predstavnici pravosuđa razgovarali su o pristupu informacijama sa suđenja za ratne zločine.

Novinari su kazali da je odnos sa Tužilaštvom i policijom već godinama dobar, ali da je slabija saradnja sa Osnovnim i Apelacionim sudom Brčko Distrikta. Predstavnici ovih institucija su pojasnili da sudovi nemaju svoje portparole jer je za komunikaciju s javnošću zadužena Pravosudna komisija.

“Problem je što se portparol ne nalazi u tim institucijama. On ne sjedi na kolegiju tužilaca, ili na kolegijima sudija Osnovnog ili Apelacionog suda, tako da je odsječen od izvora informacija”, rekao je Mladen Pejčić iz Pravosudne komisije Brčko Distrikta.

Novinari su zatražili od predstavnika Apelacionog suda da neke informacije o suđenjima ova institucija počne sama dostavljati medijima.

“Možete bar jednom godišnje da napravite konferenciju za novinare i saopštite šta ste radili, da nam pošaljete infomaciju o tome kad ste izrekli presudu”, predložio je Mirsad Arnautović, novinar Radija Brčko.

Učesnici su rekli da bi usvajanje Smjernica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) za objavljivanje sudskih i tužilačkih dokumenata na internet stranicama pravosudnih institucija doprinijelo boljem informisanju javnosti.

Samir Beganović, sekretar Tužilaštva Brčko Distrikta, kazao je kako će Tužilaštvo prihvatiti ove smjernice, te da su ih u predmetima ratnih zločina već počeli primjenjivati.

“Smjernice su dobro urađene i mogu se primijeniti u praksi. Mi ćemo svoje interne akte prilagoditi tome, ali evo praktično smo počeli sa primjenom ovih smjernica u predmetima ratnih zločina. U posljednjoj informaciji smo, nakon četiri godine, prvi put objavili ime optužene osobe”, rekao je Beganović.

Smjernice su donesene nakon što su neke pravosudne institucije počele primjenjivati anonimizaciju – navođenje inicijala umjesto imena i prezimena, te drugih naziva.

Učesnici radionice su naveli da je svakako potrebna i bolja edukacija novinara koji izvještavaju sa suđenja.

    This post is also available in: English