Članak

Banjalučko tužilaštvo prihvatilo smjernice

27. Novembra 2014.00:00
Novinari iz Banjaluke generalno su zadovoljni načinom na koji dobijaju informacije iz pravosudnih institucija u ovom gradu, rečeno je na edukativnoj radionici koju je organizovala Balkanska istraživačka mreža (BIRN) BiH.

This post is also available in: English

Radionici “Transparentnost pravosudnih institucija i odgovornost medija” održanoj 24. novembra prisustvovali su predstavnici medija i Okružnog suda Banjaluka.

Praksa informisanja javnosti te problemi s kojima se susreću novinari bili su fokus radionice.Goran Obradović, novinar lista “Glas Srpske”, rekao je da od pravosudnih institucija dobije informacije koje zatraži.

Na internet stanici Okružnog suda Banjaluka stoje izvještaji sa suđenja, te sa izricanja presude, kao i druge vijesti koje se tiču sudskog postupka. Ipak, na stranici se ne nalaze kompletne presude.

Jelena Marković-Popović, portparolka Okružnog suda Banjaluka, kazala je kako se presude u anonimiziranoj formi mogu dobiti na upit.Prema Smjernicama za objavljivanje tužilačkih i sudskih akata na internet stranicama, koje je sačinilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) BiH, presude u predmetima ratnih zločina mogu biti objavljene bez navođenja inicijala osoba i anonimizacije drugih naziva.

Ove smjernice nisu obavezne, a Popović-Marković je rekla kako će Okružni sud Banjaluka pratiti praksu drugih sudova kada je u pitanju objava presude na internet stranici bez anonimizacije.

Novinari su naveli kako u Okružnom sudu Banjaluka postoji problem fotografisanja u sudnici, dok je kamerom dozvoljeno snimati. Također su istakli kako raspored suđenja na internet stranici nije od pomoći, jer moraju znati broj predmeta da bi mogli vidjeti datum održavanja ročišta.

Rekli su da informacije o ročištima dobiju na upit. Bilo bi im od koristi, kako su kazali, da iz Okružnog suda Banjaluka dobiju najave o izjašnjenju o krivnji, početku suđenja, završnim riječima, kao i izricanju presude.

Marković-Popović je rekla da će nastojati osigurati ove informacije.

Novinari su kao problem istakli da je Sudsko vijeće Okružnog suda u Banjaluci nedavno u jednom krivičnom predmetu donijelo odluku prema kojoj se svjedočenje nezaštićenog svjedoka ne smije u medijima objavljivati u formi citata, već samo parafrazirano, kako ne bi došlo do utjecaja na druge svjedoke.

Prema riječima novinara, takva odluka je uticala na kvalitet njihovih izvještaja sa suđenja, a posebno su izrazili zabrinutost da bi takva praksa mogla postati uobičajena.

Kada je u pitanju u praksa informisanja Okružnog tužilaštva Banjaluka, Marković-Popović je prenijela obavještenje kolegice iz Okružnog tužilaštva Banjaluka Maje Đaković-Vidović da je ova institucija prihvatila smjernice.

Novinari su istakli da redovno dobiju saopštenja iz Okružnog tužilaštva Banjaluka, koje je nedavno promijenilo raniju praksu te na internet stranici objavljuju optužnice bez anonimizacije.

Govoreći o radu Vrhovnog suda Republike Srpske, čiji predstavnici nisu bili na radionici, novinari su naglasili kako na internet stranici samo imaju raspored suđenja, ali da ostale informacije dobiju na upit.

Novinar Obradović je kazao kako Vrhovni sud Republike Srpske na ročištima dozvoljava fotografisanje i snimanje.

Na radionici je bilo riječi i o odgovornosti medija, a Marković-Popović je istakla kako greške prave novinari koji inače ne prate rad pravosudnih institucija.

This post is also available in: English