Članak

Strašni stražari u dobojskom zatvoru

17. Juna 2014.00:00
U nastavku suđenja Branislavu Ninkoviću, bivšem stražaru u Okružnom zatvoru u Doboju, svjedoci Tužilaštva Hasan Krdžalić i Ešef Hidić kazali su da je optuženi učestvovao u njihovom premlaćivanju.

This post is also available in: English

Krdžalić je ispričao da je uhapšen 10. maja 1992. kao civil u selu Grapska kod Doboja, te da je nakon pritvora u Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” u Kostajnici i u hangarima u naselju Bare prebačen u Centralni zatvor u Doboju, u kojem je bio do marta 1993. godine.

Svjedok je naveo da je bio teško pretučen u zgradi iza dobojske policije prije ulaska u zatvor.

“Na ulaznim vratima me primio Ninković. Doveo me u sobu broj 4. Pretrpio sam torturu od ulaza do sobe. Udarao me palicom i verbalno optuživao za pobunu u Grapskoj. U sobi sam zatekao još ljudi. Zidovi su bili krvavi”, rekao je Krdžalić.

On je dodao da je optuženi učestvovao u premlaćivanju ostalih zatvorenika.

Ispričao je i da je iz zatvora odvedeno više od 20 ljudi, među kojima su bili Avdo Kurtović, Karlo Grgić i Nijaz Zečević, za koje se do danas ne zna gdje su završili.

Ninković je optužen je da je od maja 1992. do marta 1993. učestvovao u mučenju i zlostavljanju uhapšenih civila nesrpske nacionalnosti, što je za posljedicu imalo velike psihičke i fizičke patnje, tjelesno povređivanje i smrt zatvorenika.

Svjedok Ešef Hidić je kazao da je, kao pripadnik rezervne policije, zarobljen u maju 1992. u Grapskoj. Kazao je da ga je optuženi pretukao u oktobru 1992. godine.

“Jednom smo šetali. Nešto sam rekao jednom zatvoreniku, samo jednu riječ. Zbog toga me Ninković pretukao rukama i nogama. Bio je jako strog. Bojali smo se njega, stražara Staniše i Vukovića iz Knina”, rekao je Hidić.

On je ispričao i da je u zatvoru čuo da su Ninković i Vuković iz sobe izveli jednu osobu iz sela Jakeš koja je sutradan preminula nakon premlaćivanja.

Suđenje se nastavlja 4. septembra.

Arnes Grbešić


This post is also available in: English