Članak

Mlađenoviću tri i po godine, Živković oslobođen

4. Marta 2014.00:00
Sud BiH osudio je Najdana Mlađenovića na tri i po godine zatvora za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u maju 1992. na području Bratunca, a Savu Živkovića je oslobodio optužbi.

This post is also available in: English

Mlađenović je proglašen krivim za učešće u napadu na civilno bošnjačko stanovništvo u Bratuncu i osuđen je po zakonu bivše Jugoslavije. Sudsko vijeće je utvrdilo da je Mlađenović uništavao imovinu tako što je grupi vojnika pokazao kuće Bošnjaka koje treba zapaliti, nakon čega su vojnici to učinili, te da je sam izvršio pretres i zapalio jednu kuću.

Mlađenović je oslobođen optužbi za učešće u ubistvima i uništavanju imovine tokom napada na sela Hranča i Glogova u maju 1992. godine, te za komandnu odgovornost. Drugooptuženi Živković oslobođen je svih optužbi.

Njima se sudilo da su u okviru širokog i sistematičnog napada na području općine Bratunac počinili i pomagali progon nesrpskog civilnog stanovništva hapšenjem, fizičkim i psihičkim zlostavljanjem te uništavanjem imovine.

Sudsko vijeće je kazalo da nije van razumne sumnje moglo utvrditi da je Mlađenović bio zamjenik komandira Diverzantsko-izviđačkog voda Teritorijalne odbrane, te da Tužilaštvo nije utvrđivalo koje su formacije učestvovale u napadu na Hranču.

“Sve i da je prihvaćeno da je on komandovao i davao naredbe koje se u optužnici navode, te naredbe niko od saslušanih svjedoka nije čuo niti je to izjavio na glavnom pretresu”, rekla je Željka Marenić, predsjedavajuća Sudskog vijeća.

Ona je dodala da Sud nije mogao zaključiti da je Mlađenović počinio zločine u Glogovi, te da su iskazi nekih svjedoka protivrječni i nedosljedni. Iako se teretio za zločin protiv čovječnosti, Sud ga je osudio za zločin počinjen protiv civilnog stanovništa, jer, kako je pojašnjeno, nije pronašao postojanje širokog i sistematičnog napada.

Kao olakšavajuće okolnosti, Sud je cijenio da je Mlađenović porodični čovjek, otac troje djece, ranije nije osuđivan, te njegov odnos prema povratnicima. Marenić je kazala da otežavajuće okolnosti Vijeće nije našlo.

U kaznu će mu se uračunati vrijeme koje je proveo u pritvoru, te je dužan da nadoknadi sudske troškove u iznosu od 300 konvertibilnih maraka.

Oštećeni sa imovinsko-pravnim zahtjevima upućeni su na parnicu.

Na ovu prvostepenu presudu dozvoljena je žalba.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English