Članak

Sarićeva kratka posjeta Bratuncu

11. Februara 2014.00:00
Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, vozač optuženog Gorana Sarića je posvjedočio da su u julu 1995. godine skupa otišli u Bratunac kako bi obišli jedinice Specijalne brigade policije, ali su se zadržali samo par minuta.

This post is also available in: English

Svjedok Radenko Vanovac je rekao da je skupa sa Sarićem, koji je tada bio komandant Specijalne brigade policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS), u julu 1995. godine bio na području Semizovca “dok je trajala sarajevska ofanziva”.

Prema iskazu Vanovca, jednog dana je sa Sarićem i izvjesnim Miloradom Marićem otišao u Srednje da popravi oklopno vozilo Specijalne brigade.

“Nakon popravka, Goran je pitao Marića zna li puteve odatle do Bratunca, jer je htio da vidi šta se dešava tamo. Nismo znali šta se dešava, ali je gore bio Ljubiša Borovčanin. Stali smo u Konjević Polju i tamo je bilo dosta vojnika, ali niko nije znao Ljubišu. Zatim smo otišli u Bratunac, u policijsku stanicu. Goran je ušao i izašao za par minuta i otišli smo nazad u Semizovac”, ispričao je Vanovac i dodao da mu je Sarić kazao da Borovčanin nije u Bratuncu.

Haški tribunal je Borovčanina osudio na 17 godina zatvora za zločine počinjene u Srebrenici.

Vanovac je posvjedočio da tokom puta nije vidio ništa neobično, te da mu nije bilo poznato šta se dešavalo oko Srebrenice.

Sarić je optužen da je komandovao policijskim snagama koje su učestvovale u pretresima, razoružavanju i zauzimanju položaja pripadnika trupa Ujedinjenih nacija (UN), te prisilnom premještanju žena, djece i staraca, kao i odvajanju muškaraca i dječaka koji će kasnije biti pogubljeni u i oko Srebrenice.

Na teret mu je stavljeno da je pripadnicima policije izdao naredbu da osiguravaju putnu komunikaciju Bratunac – Konjević Polje i da zarobljavaju muškarce koji su pokušali šumom izaći iz zaštićene zone Srebrenice.

Na ovom ročištu je u korist Državnog tužilaštva svjedočio i Velomir Gajić, koji je rekao da je u julu 1995. bio vozač Dušku Jeviću, bivšem komandantu Centra za obuku na Jahorini MUP-a RS-a, kojeg je Sud BiH osudio na 32 godina zatvor za pomaganje genocida počinjenog u Srebrenici.

Gajić je naveo da je u tom periodu vozio Jevića u Srebrenicu i Konjević Polje.

“Sjećam se da sam vidio neke pripadnike naše jedinice oko putne komunikacije Bratunac – Konjević Polje. (…) Sjećam se da sam vidio i neka tri leša pored puta, i na jednoj livadi je bilo 30 ili 40 zarobljenih ljudi. Kada smo negdje stali, čuo sam da je Jević kazao da će po te ljude doći autobus”, rekao je Gajić i dodao da optuženog Sarića nije viđao na tom području.

Nekadašnji pripadnik Centra za obuku na Jahorini Stanimir Lulić također je posvjedočio da je u julu 1995. godine raspoređen na put između Bratunca i Konjević Polja.

“Bio je tu neki mali Zijo i on je pozivao civile iz šume na predaju, ali ja nisam vidio nikoga da se predaje. U jednom momentu smo radili i pretres u blizini puta, krenuli smo u šumu da vidimo ima li tih civila, ali ja nikoga nisam vidio”, kazao je Lulić.

Suđenje Sariću se nastavlja 18. februara.

Denis Džidić


This post is also available in: English