Članak

Jedan čovjek, jedan metak

4. Februara 2014.00:00
Na suđenju za genocid u Srebrenici, svjedok Stanko Kojić rekao je da je Aleksandar Cvetković vozio pripadnike Desetog diverzantskog odreda na Vojnu ekonomiju Branjevo, gdje je ubijeno više stotina Bošnjaka, ali da ne zna da li je on učestvovao u ubistvima

This post is also available in: English

.

Kojić, kojeg je Sud BiH prošle godine osudio na 32 godine zatvora za učešće u ubistvima na Branjevu, posvjedočio je da je u julu 1995. sa još sedmoricom pripadnika Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS) poslan na zadatak na području Srebrenice. 

Kako je kazao Kojić, pripadnike Desetog diverzantskog odreda VRS-a vozio je Aleksandar Cvetković, kojeg on nije dobro poznavao. 

“Kada dolazimo na Branjevo, vidio sam jednog čiču u uniformi i kasnije sam saznao da je to bio Ljubo Beara. Pričalo se da čekamo neke zarobljene ratne zločince… Erdemović i ja smo otišli piti rakiju i mislio sam da ćemo ih držati u štalama. Kada je stigao prvi autobus, odjednom sam čuo pucnjavu i mislio da je napad. Onda sam došao i vidio ljude ranjene na livadi i ubijene, a Goronja leži pored puškomitraljeza, pozlilo mu…”, prisjetio se Kojić.

Prema njegovim riječima, komandir voda je bio Franc Kos, koji je rekao da se na taj način troši previše metaka, te naredio pripadnicima Desetog diverzantskog odreda da stanu u streljački vod. 

“Kos je govorio: ‘Dečki, to nije podobro.’ Sve je bilo kao film. Smrtni strah sam doživio. Vidio sam Kosa kako uzima pušku i puca svakom zarobljeniku u glavu… Erdemović isto… Kos je rekao: ‘Od sada ćemo – jedan čovjek, jedan metak… u potiljak.’ Nisam mogao trpjeti, popio sam šaku tableta, počeo se buniti, ali smo svi pucali… Ja pucam, titra mi ispred očiju”, kazao je Kojić.

Na pitanje tužioca Dubravka Čampare da li je vidio Cvetkovića da puca, Kojić je odgovorio da se ne može sjetiti, istaknuvši da Cvetkovića uopće ne poznaje dobro.

Haški tribunal je 2010. prvostepenom presudom osudio Bearu na doživotni zatvor za učešće u genocidu u Srebrenici, a Erdemovića na pet godina zatvora, dok je Sud BiH osudio Franca Kosa na 35, a Zorana Goronju na 30 godina zatvora za ubistva na Branjevu. 

Tužilaštvo BiH, za ubistva preko 900 Bošnjaka počinjena na Vojnoj ekonomiji Branjevo, tereti Aleksandra Cvetkovića, također nekadašnjeg pripadnika Desetog diverzantskog odreda VRS-a. 

Kojić je posvjedočio da je ukupno vidio šest autobusa kojim su dovoženi Srebreničani. On je rekao da misli da je na Branjevu ubijeno manje od 200 ljudi. 

Nakon ubistava na Branjevu, kako je kazao Kojić, pripadnici Desetog diverzantskog odreda su otišli u jedan restoran u selu Pilica.

“Ja sam tu pio, Kos me je pustio da radim šta hoću… Čuo sam da govore nešto o zarobljenim u Domu kulture, tamo je više ljudi ubijeno nego na Branjevu, ali nismo tu išli…”, rekao je Kojić.

Kojić je kazao da u Desetom diverzantskom odredu nije dobijao platu, te da je pokušavao da prizna srbijanskoj Službi državne bezbjednosti učešće u ubistvima na Branjevu, “kako bi najodgovorniji bili procesuirani”. Kako je rekao, zbog toga su ga jedne prilike pokušali ubiti, te ga u medijima bivši komandant Desetog diverzantskog odreda Milorad Pelemiš “ocrnjava”. 

“Evo vidite šta se radi, mene se nešto tereti za ubistvo čovjeka… Čist sam k'o suza i spreman da odgovaram. To oni prave show program, jer ja istinu govorim, ali oni hoće da se meni ne vjeruje”, kazao je Kojić.

Srbijanski mediji su prošlog mjeseca pisali kako je Kojić osumnjičen za ubistvo novinara Milana Pantića počinjeno 2001. godine. 

Suđenje Cvetkoviću se nastavlja 11. februara.

Denis Džidić


This post is also available in: English