Članak

Traže znatno manje kazne za Kravicu

23. Januara 2014.00:00
Odbrane petorice optuženih koji su pušteni sa izdržavanja kazne nakon što im je ukinuta presuda za pomaganje u genocidu počinjenom u Srebrenici zatražile su smanjivanje kazni na pet do 15 godina, dok je Tužilaštvo BiH tražilo maksimalne zatvorske kazne.

This post is also available in: English

Nakon što je Ustavni sud BiH utvrdio pogrešnu primjenu Krivičnog zakona BiH u određenom broju postupaka i ukinuo drugostepene presude, Sud BiH je 18. novembra obustavio izvršenje kazne Slobodanu Jakovljeviću, Aleksandru Radovanoviću, Branislavu Medanu, Brani Džiniću i Milenku Trifunoviću.

Oni su bili osuđeni na kazne od 28 do 33 godine zatvora zbog pomaganja u genocidu počinjenom u Srebrenici.

Rade Golić, advokat optuženog Trifunovića, kazao je pred Apelacionim vijećem Suda BiH kako njegov branjenik nije znao za plan pogubljenja zatvorenika u Kravici, te da mu je kao otežavajuća okolnost uzeta navodna rukovodna funkcija koja je, prema njemu, bila beznačajna.

“Iz iskaza svjedoka može se zaključiti da se radi o pozitivnom čovjeku, ocu četvero djece, koji se našao u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu”, naveo je Golić i dodao kako je, između ostalog, njegov branjenik izrazio žaljenje zbog nemilog događaja, te kako se sve vrijeme tokom postupka odlično ponašao.

Braniteljica Suzana Tomanović predložila je da njen branjenik Brane Džinić bude osuđen na maksimalno deset godina zatvora, te da Apelaciono vijeće prihvati njenu molbu i ponovno sasluša svjedoka S-4.

“Nakon što je odslužio kaznu od šest godina zatvora, S-4 je uputio pismo u kome navodi da sve što je rekao na prethodnom svjedočenju nije tačno, te da je lažno svjedočio jer je bio primoran”, kazala je Tomanović.

Tužilaštvo je uložilo prigovor na ovaj prijedlog jer smatra da je u pitanju činjenično stanje, a ne visina i vrsta krivičnopravne sankcije koja se razmatra na ovom ročištu. Vijeće je usvojilo prigovor.

Navodima braniteljice Tomanović pridružio se i Radovanovićev advokat Dragan Gotovac, koji je istakao da njegov branjenik ima porodicu o kojoj mora da se brine.

Slavko Ašćerić, advokat optuženog Slobodana Jakovljevića , skrenuo je pažnju na činjenicu iz prethodnog postupka – da je njegov branjenik bio iza hangara i da nije pucao.

On je dodao i kako ostaje kod žalbenih navoda na prvostepenu presudu, te da je njegov branjenik porodičan čovjek, koji je iskazao poštovanje prema Vijeću i svjedocima.

Kao i prethodni advokati, Medanov advokat Borislav Jamina je kazao kako za svog branjenika očekuje kaznu od maksimalno 15 godina, zbog toga što je kazna od 20 godina zamjenska kazna za smrtnu u slučajevima najtežih krivičnih djela.

“On se protivio odlasku u Srebrenicu, a to nije cjenjeno kao olakšavajuća okolnost, bar ne u pitanju sankcije”, rekao je Jamina.

Tužilac Ibro Bulić je kazao da očekuje maksimalnu kaznu.

Apelaciono vijeće će odluku donijeti naknadno.

Osim ovog slučaja, Ustavni sud je, zbog pogrešne primjene zakona, obustavio izvršenje kazne zatvora za još osam osoba osuđenih za ratne zločine i genocid.

Povezani članci

Džana Brkanić


This post is also available in: English