Članak

Razjašnjenje nadležnosti vojnih sudova

10. Decembra 2013.00:00
Odbrana Ratka Mladića pobijala je nalaz vojnog eksperta Tužilaštva Reynauda Theunensa da optuženi, kao komandant Vojske Republike Srpske (VRS), nije pokrenuo nijednu istragu o ratnim zločinima.

This post is also available in: English

Mladićev branilac Dejan Ivetić je tokom unakrsnog ispitivanja pitao Theunensa da li su vojni sudovi i tužilaštva bili pod nadležnošću Glavnog štaba VRS-a, na čijem je čelu bio general Mladić.

Svjedok je izjavio da je naišao na dokument po kojem je vojno pravosuđe bilo potčinjeno vrhovnom komandantu oružanih snaga RS-a Radovanu Karadžiću.

Theunens je odrečno odgovorio na pitanje da li je optuženi bio zadužen za postavljanje i unapređivanje vojnih sudija i tužilaca.

Sugestiju da Mladić nije imao moć da ukloni paravojske koje su činile ratne zločine, branilac Ivetić ilustrovao je dokumentom kojim je komandant VRS-a u jesen 1995. tražio od Karadžića i MUP-a RS-a da iz Sanskog Mosta opozove jedinicu Željka Ražnatovića-Arkana, čiji su pripadnici ubili “lojalne Muslimane”.

Vojni ekspert Tužilaštva, međutim, nije prihvatio tu sugestiju, naglašavajući da je “komandant odgovoran za sve jedinice u zoni njegove odgovornosti”.

Isti odgovor, Theunens je dao i na pitanja o Mladićevoj komandi i kontroli nad brigadom specijalne policije RS-a, čiji su pripadnici, po optužnici i ranijim presudama, počinili masakr nad 1.000 Muslimana u selu Kravica kod Bratunca, dva dana poslije pada Srebrenice.

Mladića optužnica tereti za genocid počinjen nad oko 7.000 muslimanskih muškaraca u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Odbrana je, prikazujući dokumente, sugerisala i da Mladić nije imao punu kontrolu nad dejstvima artiljerije oko Sarajeva.

Theunens je naveo da je optuženi sumnjao da komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa Dragomir Milošević prima naređenja i od vrhovnog komandanta Radovana Karadžića i da je nastojao da “to ispravi”. Međutim, ekspert je podvukao da nije vidio dokaze da Mladić nije imao komandu i kontrolu nad svojim jedinicama.

Milošević je u Haškom tribunalu osuđen na 29 godina zatvora za zločine počinjene u Sarajevu.  

Tužioci će u četvrtak, 12. decembra, dodatno ispitivati Theunensa, svog posljednjeg svjedoka.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English