Članak

Odlazak jedinice iz Šekovića u Srebrenicu

3. Decembra 2013.00:00
Na suđenju Goranu Sariću, prvi svjedok Državnog tužilaštva kazao je da je saznao kako je dio Drugog odreda Specijalne policije iz Šekovića u julu 1995. godine angažiran u Srebrenici, ali je dodao da ne zna na kojim poslovima.

This post is also available in: English

Svjedok Mladenko Borovčanin, nekadašnji pomoćnik za operativne poslove komandanta Specijalne brigade policije Republike Srpske, rekao je da je u junu i julu 1995. godine sa četiri jedinice bio na sarajevskom ratištu.

“U to vrijeme, komandant Specijalne brigade policije bio je Goran Sarić, a komanda nam je bila u Janji. U periodu juna i jula 1995. godine naša četiri odreda su bila na području oko Sarajeva – to su jedinice iz Šekovića, Foče, Ilidže i Jahorine. Ja sam sa dva odreda bio u Srednjem, a Sarić je bio u Semizovcu ili Vogošći”, prisjetio se Borovčanin.

Prema riječima svjedoka, u jednom momentu je došla naredba da se dio odreda iz Šekovića šalje nazad u bazu. Borovčanin je, kako je posvjedočio, tek naknadno saznao da je dio tog odreda zatim bio na zadacima u Srebrenici. 

“Što se tiče toga… te Srebrenice, ja to područje očima nisam vidio. Sve što vam mogu reći jesu moja saznanja iz medija i iz razgovora s kolegama. Saznao sam da je dio odreda ‘Šekovići’ angažiran, ali šta, kako i gdje, to stvarno ne znam”, kazao je Borovčanin. 

Odgovarajući na pitanja tužioca Ibre Bulića, svjedok je rekao da su jedinice Specijalne brigade policije bile korištene za učešće u “borbenim zadacima”, ali samo po naredbi ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Goran Sarić, nekadašnji komandant Specijalne brigade policije Republike Srpske, optužen je za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za posljedicu imao 40.000 prisilno premještenih stanovnika bošnjačke nacionalnosti i više od 7.000 ubijenih sa područja Srebrenice.

Prema navodima optužnice, Sarić je komandovao policijskim snagama koje su učestvovale u pretresima, razoružavanju i zauzimanju položaja pripadnika trupa Ujedinjenih nacija (UN), te prisilnom premještanju žena, djece i staraca, kao i odvajanju muškaraca i dječaka koji će kasnije biti pogubljeni.

Sarić je u odvojenom postupku prvostepenom presudom osuđen na 14 godina zatvora za zločine počinjene u Sarajevu.

Svjedok je kazao i da je Sarićev zamjenik Ljubomir Borovčanin, također bio na području Sarajeva, ali da je zatim prebačen na područja Podrinja.

“Mislim da je on određen kao šef policijskih snaga na tom području, ali možda nisam u pravu”, rekao je svjedok.

Haški tribunal je 2010. godine osudio Ljubomira Borovčanina na 17 godina zatvora za učešće u zločinu protiv čovječnosti počinjenom u julu 1995. na području Srebrenice i Žepe. Trenutno se nalazi na izdržavanju kazne u Danskoj. 

Suđenje Sariću će biti nastavljeno 17. decembra.

Denis Džidić


This post is also available in: English