Članak

Sud odlučuje o pritvoru za Pekeze i Savića

28. Novembra 2013.00:00
Tužilaštvo BiH je, zbog opasnosti od bjekstva, uticaja na saučesnike i narušavanja javnog reda i mira, zatražilo određivanje pritvora za Mirka (Špire) Pekeza, Mirka (Mile) Pekeza i Milorada Savića, koji su pušteni sa izdržavanja zatvorske kazne za ratne z

This post is also available in: English

ločine.

Ove navode tužioca Mirka Lečića branioci optuženih ocijenili su neosnovanim, te zatražili od Apelacionog vijeća Suda BiH da odbije prijedlog za pritvor.

Dragomir Vukoje, predsjedavajući Apelacionim vijećem, rekao je da će “pismena odluka uslijediti”.

Odlukom Ustavnog suda BiH iz 22. oktobra ove godine ukinuta je drugostepena presuda Pekezu i drugima zbog pogrešne primjene krivičnog zakona. Oni su osuđeni po Krivičnom zakonu BiH, a Ustavni sud BiH smatra da je trebao biti primijenjen Krivični zakon bivše Jugoslavije, prema kojem su im mogle biti izrečene niže kazne.

Prema riječima tužioca Lečića, optuženi imaju motiv da izbjegnu ostatak kazne bjekstvom, jer su svjesni da će biti osuđeni po Krivičnom zakonu bivše Jugoslavije. Dvojica saizvršilaca, kako je rekao tužilac, za kojima je raspisana potjernica nalaze se i žive u Srbiji, te bi Pekezima i Saviću mogli pružiti pomoć.

Njihovim puštanjem 18. novembra ove godine, kazao je Lečić, došlo je do traumtizacije preživjelih i porodica ubijenih.

Nebojša Pantić, branilac Savića, kazao je da je Tužilaštvo BiH nespremno dočekalo njihovo puštanje na slobodu, a što je bilo za očekivati nakon odluke Ustavnog suda BiH o ukidanju pravosnažnih presuda.

Kako je naveo, optuženi su pušteni 18. novembra, a prijedlog za određivanje pritvora upućen je dva dana poslije.

“Nisu bili sigurni šta da urade, pa se nakanili. To pokazuje ozbiljnost akta”, dodao je on.

Janko Nikolić, branilac Mirka (Špire) Pekeza, rekao je da su navodi o bjekstvu “puka formalnost”.

“Ima deset dana kako su pušteni i niko nije pobjegao”, dodao je on.

Mirko (Mile) Pekez bio je osuđen na 29, Milorad Savić na 21, a Mirko (Špire) Pekez na 14 godina zatvora zbog zločina nad civilima bošnjačke nacionalnosti počinjenih u septembru 1992. godine. U zatvoru su proveli šest godina.

Prema riječima Duška Panića, branioca Mirka (Mila) Pekeza, radi se o pravnoj praznini koju “sistem nije predvidio”.

“Pravne praznine se ne mogu razmatrati na štetu optuženih”, kazao je Panić.

On je dodao da njegov branjenik nema kuda pobjeći, kao i da nema dvojno državljanstvo. Govoreći o narušavanju javnog reda i mira, on je ustvrdio da je to “na silu izazivanje pritvorskog razloga”.

Povezani članci

Amer Jahić


This post is also available in: English