Članak

Šamari u dobojskom zatvoru

27. Novembra 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločine nad civilima počinjene u dobojskom Okružnom zatvoru, optuženi Vojin Lukić je svjedočeći u svoju korist rekao da nikada nije udarao Šabana Ibrakovića.

This post is also available in: English

Svjedočeći pred Okružnim sudom u Doboju, Lukić je kazao da je čuo da su Ibrakovića u zatvoru pretukli pripadnici Crvenih beretki, te da je tučen prilikom prijema u pritvor.

“Kada sam ga izveo iz sobe, dok sam zaključavao vrata, na kraju hodnika mu je Vojo Marković opalio nekoliko šamara, i tada sam ga nekako nasilno vratio u sobu. To je jedina situacija koju sam vidio. Ne znam zbog čega me optužio”, rekao je Lukić.

Lukić je posvjedočio i da je 1992. ranjen, zbog čega nije radio u zatvoru od 1. avgusta do 15. novembra te godine.

Lukić, bivši stražar u Okružnom zatvoru u Doboju, optužen je da je od 12. juna do sredine oktobra 1992. dva puta na hodniku nogama i rukama tukao Šabana Ibrakovića, od čega je on gubio svijest.

Na ovom ročištu, u korist Lukića je svjedočio njegov brat Đorđo Lukić, koji je kazao da je polovinom 1992. viđao Ibrakovića u Okružnom zatvoru, gdje je radio kao stražar.

“Nije mi poznato da ga je neko pretukao”, naveo je Đorđo Lukić, koji je rekao i da je njegov brat bio ranjen krajem jula 1992. i da zbog toga nije radio u zatvoru “do novembra ili decembra te godine”.

Momir Gavrić, bivši rezervni policajac iz Doboja, kazao je da je Ibrakovića – kojeg je poznavao od ranije jer je radio u njegovom naselju – vidio 1992. godine, kada je došao da se preda na policijskom punktu.

“Bio je u civilu. Mislim da je došao da se preda. Imao je najvjerovatnije službeni pištolj koji je predao. Nije htio da ga odvezemo među njegove u Svjetliču, već je insistirao da ge odvezemo u stanicu policije”, rekao je Gavrić.

Suđenje se nastavlja 23. decembra, kada će biti iznesene završne riječi Okružnog tužilaštva u Doboju i Odbrane.

Povezani članci

Arnes Grbešić


This post is also available in: English