Članak

Naredne sedmice presuda Zoranu Miliću

22. Novembra 2013.00:00
Sljedeće sedmice bit će izrečena presuda Zoranu Miliću za zločine počinjene u Busovači.

This post is also available in: English

Miliću je na teret stavljeno da je 26. aprila 1993. učestvovao u ubistvu i ranjavanju četiri civila bošnjačke nacionalnosti u općini Busovača. Izricanje presude zakazano je za petak, 29. novembar.

U četvrtak, 28. novembra, zakazan je početak suđenja Josipu Toliću, optuženom za zločin nad civilnim stanovništvom počinjen 1992. godine u Odžaku i Bosanskom Brodu.  

Naredne sedmice bit će održano niz ročišta po prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje pritvora desetorici osuđenika koji su pušteni sa izdržavanja dugogodišnjih kazni zatvora nakon što je Ustavni sud BiH ukinuo presude koje su im izrečene. 

Za utorak, 26. novembra, zakazana su ročišta u postupku protiv Nikole Andruna, koji je bio osuđen na 18 godina zatvora za zločine u logoru Gabela kod Čapljine, kao i Petra Mitrovića, koji je bio osuđen na 28 godina zatvora zbog pomaganja u genocidu u Srebrenici. 

Dan kasnije bit će razmatrani prijedlozi za određivanje pritvora Slobodanu Jakovljeviću, Aleksandaru Radovanoviću, Branislavu Medanu, Brani Džiniću i Milenku Trifunoviću, koji su bili osuđeni na kazne zatvora u trajanju od 28 do 33 godine, također zbog pomaganja u genocidu. 

U četvrtak će biti održano i ročište u postupku protiv Milorada Savića, Mirka (Špire) Pekeza i Mirka (Mile) Pekeza, koji su pušteni sa izdržavanja kazni od 14 do 29 godina zatvora za zločine u Jajcu.

U utorak će se, na suđenju Aleksandru Cvetkoviću, optuženom za genocid u Srebrenici, pojaviti prvi svjedok Tužilaštva BiH.

Istog dana bit će saslušani prvi svjedoci Odbrane Save Živkovića, kome se sudi zajedno sa Najdanom Mlađenovićem za zločine u Bratuncu, kao i Srećka Hercega, koji je optužen sa Ivanom Zelenikom, Edibom Buljubašićem, Ivanom Medićem i Marinom Grubišić-Fejzić za zločine u logoru Dretelj. 

U utorak će Odbrana iznijeti završnu riječ na suđenju Fikretu Planinčiću, Rasimu Lišančiću, Seadu Menzilu i Mirsadu Vatraču za zločine u Kotor-Varoši, te će biti nastavljena suđenja Edinu Džeki, optuženom za zločine počinjene u Trusini, kao i Predragu Milisavljeviću, Milošu Panteliću i Ljubomiru Tasiću za zločine u Višegradu.   

U srijedu, 27. novembra, bit će nastavljena suđenja Branku Vlači, zbog zločina u Vogošći, te Zemiru Kovačeviću, optuženom za zločine u Bosanskom Brodu. 

Dan kasnije nastavlja se suđenje Mustafi Đeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Halidu Čoviću, Šerifu Mešanoviću i Nerminu Kalemberu, optuženima za zločine počinjene na području općine Hadžići.

Za četvrtak je zakazan i nastavak suđenja Nedžadu Hodžiću i Dževadu Salčinu, optuženima za zločine počinjene na Igmanu, a bit će održano ročište u postupku protiv Nikole Marića, koji je u septembru uhapšen pod sumnjom da je počinio zločine u Prozoru.   

U petak se nastavlja suđenje Osmanu Brkanu, optuženom za zločine u Konjicu, te Safetu Mujčinoviću, Selmanu Busnovu, Nusretu Muhiću, Zijadu Hamziću, Ramizu Haliloviću, Nedžadu Hodžiću, Harizu Habiboviću, Kahri Vejzoviću i Osmanu Gogiću, kojima su na teret stavljeni zločini počinjeni u Kladnju, kao i Ramizu Avdoviću i Iulian-Nicolaeu Vintili za zločine u Sarajevu.

Džana Brkanić


This post is also available in: English