Članak

Traži se ostavka sudija Ustavnog suda BiH

19. Novembra 2013.00:00
Puštanjem na slobodu deset osuđenih za ratne zločine i genocid, žrtve su ponovo dovedene u situaciju da i skoro 20 godina nakon rata postanu žrtve sistema. Kako se to ne bi dozvolilo, pozivaju sudije Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da daju ostavke.

This post is also available in: English

 “Sada sam dupla žrtva. Prvo sam žrtva ovih zločinaca koji su pušteni, a onda i žrtva sistema”, kazala je Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa”.

Pozvala je sudije Ustavnog suda BiH da podnesu ostavku jer smatra da nisu uradili ono što su trebali.

“Sud u Strasbourgu je donio odluku za Damjanovića i Maktoufa da se ponovi suđenje, a nisu to odlučili kada su u pitanju ovi drugi zločinci”, kazala je Subašić, ističući da se osjeća tužno, te dodavši da je ovo ubijanje svjedoka i žrtava i svega drugog što se dešavalo.

Mnoge majke, kako je navela Subašić, sada plaču, a posebno one koje su bile svjedokinje na suđenju za Kravicu, a koje su se vratile u Srebrenicu. Dodala je kako su majke rekle da pakuju kofere jer se ne mogu suočiti sa zločincima i činjenicom da su slobodni.

Sud BiH, prihvatajući odluke Ustavnog suda BiH, donio je rješenje kojim se obustavlja izvršenje kazne za deset osoba koje su bile osuđene za ratne zločine počinjene u Jajcu i Čapljini i zbog genocida počinjenog u Srebrenici. Svih deset osoba ovim rješenjem Suda BiH pušteno je na slobodu.

Zbog genocida su osuđeni a pušteni su na slobodu: Slobodan Jakovljević (28 godina zatvora), Aleksandar Radovanović (32), Branislav Medan (28), Brane Džinić (32), Milenko Trifunović (33) i Petar Mitrović (28).

Jakovljević, Radovanović, Medan, Džinić, Trifunović i Mitrović su osuđeni za genocid jer su sudjelovali u strijeljanju oko 1.000 Srebreničana u Zemljoradničkoj zadruzi u Kravici (Bratunac).

Zbog ratnog zločina počinjenog na području općine Jajce, osuđeni su: Milorad Savić (21 godina), Mirko (Špire) Pekez (14) i Mirko (Mile) Pekez (29).

Pekezi i Savić su sudjelovali u strijeljanju oko 20 civila, među kojima su bili i žene i djeca u mjestu zvanom Tisovac (općina Jajce). Također, na slobodu je pušten i Nikola Andrun, koji je osuđen na 18 godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog u logoru Gabela kod Čapljine.

Srebreničanin Hasan Nuhanović, koji je zbog ubistva oca i brata dobio presudu u kojoj je Holandija proglašena krivom, kazao je da nekažnjivost nije bila iskorijenjena u BiH ni prije ove presude.

“A sada imamo situaciju da se transparentno pred našim očima, u našem prisustvu dešava da i oni koji su pravomoćno osuđeni sada su se pridružili onima koji nisu još ni osuđeni ili trebaju tek da budu osuđeni. Poruka koju ja, kao neko ko je izgubio kompletnu porodicu u genocidu počinjenom u Srebrenici mogu da primim poslije ovoga jeste da se genocid isplati”, rekao je Nuhanović u izjavi za BIRN – Justice report.

Dodao je da će sada “ratni zločinci biti na slobodi najmanje tri mjeseca”.

“Ovo je nešto što nije zabilježeno u historiji, jer se ne radi o običnim krivičnim djelima, već o zločinu genocida. To sve unosi nemir u žrtve, ne samo da su povrijeđeni naši osjećaji, već se radi o tome da je i naša sigurnost ugrožena. Znači, oni su sada tu među nama, kako mi znamo gdje se oni sada nalaze. A ljudi su izlazili i svjedočili protiv njih, a ovi su sada na slobodi, i predstavljaju potencijalnu prijetnju za svjedoke”, pojasnio je Nuhanović.  

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida, kazao je da je Ustavni sud BiH napravio grešku još 2005. godine, što se sada odražava tako da Sud BiH sada pušta na slobodu one koji su osuđeni.

“Mislim da se sada ponovo pravi greška jer se ne radi o meritumu, već o proceduralnoj grešci. Smatram da se sada treba naći model da se lica koja su osuđena zadrže u pritvoru do stvaranja uslova za novo suđenje”, smatra Tahirović.

Prema njegovim riječima, žrtve su uskraćene za pravdu, koja se i ovim putem pokazala kao nemoguća misija za sve žrtve u BiH.

“Ovo je još jedna pobjeda onih koji su počinili zločine, a poraz žrtava. To je tako, zakon jačeg”, istaknuo je Tahirović.

Dok je Sud BiH sada ograničen na ponovnom radu na predmetima koji su prije par godina bili završeni, Anđelko Kvesić, predsjednik Hrvatske udruge logoraša domovinskog rata, smatra da će neki zločini doći na red otprilike oko 2020. godine, a tada većina preživjelih neće biti među živima.

“Sud BiH ne radi dobro, kvalitetno, pravedno niti pravično”, zaključio je Kvesić.

Povezani članci

This post is also available in: English