Članak

Incidenti u blizini položaja Armije BiH

1. Oktobra 2013.00:00
Tokom unakrsnog ispitivanja svjedoka Haškog tužilaštva Barryja Hogana, Odbrana Ratka Mladića sugerisala je da su hici i granate koji su tokom rata ubijali i ranjavali građane Sarajeva mogli doletjeti sa položaja Armije BiH (ABiH), a ne sa pozicija Vojske

This post is also available in: English

Republike Srpske (VRS).

Istražitelj Haškog tužilaštva Hogan je 2001. i 2006. u Sarajevu, na osnovu iskaza svjedoka i očevidaca, načinio filmske zapise i panoramske fotografije lokacija na kojima su civili stradali. Tim snimcima i fotografijama, tužioci su dokazivali da su mjesta stradanja civila bila vidljiva sa položaja VRS-a sa kojih je, po optužnici, bila otvorena vatra.

Iste fotografije i snimke, Mladićev branilac Branko Lukić koristio je za dokazivanje da su lokacije na kojima su civili pogođeni bile vidljive i sa obližnjih položaja ABiH.

Lukić je, između ostalog, sugerisao da se veranda kuće porodice Pita u sarajevskom naselju Širokača, na kojoj je 13. decembra 1992. hicem ranjena njihova trogodišnja kći Anisa, mogla ciljati sa nedalekog groblja, koje je bilo pod kontrolom ABiH.

Hogan je potvrdio da se groblje na kojem su bile jedinice ABiH nalazi između kuće i uzvisine Baba-Stijena, sa koje je VRS, prema optužnici, pucala na djevojčicu. On je, međutim, negirao da se sa groblja moglo vidjeti mjesto na kojem je Anisa Pita stajala kada je ranjena.

Ratko Mladić, nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske (VRS), optužen za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština poprimio razmjere genocida, genocid počinjen u Srebrenici, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.  

Branilac Lukić je sličan argument upotrijebio i u slučaju Munire Zametice, koja je 11. jula 1993. ubijena hicem iz snajpera dok je na Dobrinji zahvatala vodu. Nasuprot navodu optužnice da je hitac bio ispaljen sa osmatračkog položaja VRS-a na zvoniku nedovršene pravoslavne crkve, Lukić je skrenuo pažnju svjedoku da su “sve okolne zgrade bile pod kontrolom ABiH”.

Hogan je uzvratio da “to nije tačno” i da je “dio jedne od zgrada bio na teritoriji VRS-a”. On je potvrdio da je crkva od mjesta pogibije Zametice bila udaljena 1.100 metara. Upitan da li je znao da je na mostu kod kojeg je Zametica zahvatala vodu bio položaj ABiH, odgovorio je negativno.

Na tvrdnju da su pretežno muslimanske snage “pola sata” sa mosta pucale na položaje VRS-a, Hogan je kazao da je to bilo učinjeno radi “izvlačenja tijela” poginule Zametice.

Mladićev branilac pitao je Hogana da li se mjesto na kojem je 18. novembra 1994. ubijen sedmogodišnji Nermin Divović i ranjena njegova majka Dženana Sokolović nalazilo blizu Zemaljskog muzeja u centru Sarajeva.

“Da, blizu parkinga muzeja”, odgovorio je Hogan, kome je to mjesto 2006. pokazala Sokolović. Mladićeva Odbrana ranije je više puta sugerisala da su muslimanske snage sa zgrade tog muzeja pucale na sopstvene građane.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno u četvrtak, 3. oktobra.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English