Članak

Tužilaštvo zatražilo pritvor za Cvetkovića

16. Augusta 2013.00:00
Tužilaštvo BiH zatražilo je pritvor za Aleksandra Cvetkovića, osumnjičenog za genocid počinjen u Srebrenici, zbog straha od bjekstva i narušavanja javnog reda i mira ako bi se našao na slobodi.

Tužilac Dubravko Čampara je naveo da je Cvetković, bivši pripadnik Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS), prije deset godina iz BiH otišao u Izrael i nije se vraćao dok nije izručen u četvrtak, 15. augusta.

“Predlažem Sudu BiH da se odredi pritvor Cvetkoviću. Ako bi se našao na slobodi, sigurno bi opet napustio BiH”, smatra Čampara.

Prije iznošenja razloga za određivanje pritvora, tužilac je naveo da postoji osnovana sumnja da je Cvetković 16. jula 1995. zajedno sa sedam pripadnika Desetog diverzantskog odreda VRS-a učestvovao u ubistvima najmanje 900 zarobljenih Srebreničana na Branjevu kod Zvornika.

Prije pogubljenja, kako je rekao Čampara, osumnjičeni je početkom jula sudjelovao u napadu na Srebrenicu zbog zastrašivanja stanovništva, a potom nekoliko dana kasnije u zauzimanju Srebrenice.

Sa druge strane, Odbrana je zatražila puštanje na slobodu Cvetkovića uz mjere zabrane koje uključuju zabranu napuštanja mjesta stanovanja u Milićima, te komunikacije sa osobama koje se dovode u vezu sa ovim predmetom.

Kako bi osporio tužiočeve navode o Cvetkovićevoj ulozi u zločinu, branilac Petko Pavlović je rekao da osumnjičenog nema na spisku pripadnika Desetog diverzantskog odreda VRS-a koji su upućeni u Srebrenicu, te da se ne spominje ni u dokazima sa drugih suđenja.

Branilac je naveo da se osumnjičeni nije krio u Izraelu, gdje je živio sa suprugom i dvoje djece od 2006. godine.

“Nije bio u bjesktvu. Porodične prilike i ekonomska situacija su ga odveli u Izrael”, rekao je Pavlović, te dodao da je osumnjičeni dolazio u BiH 2008. godine.

Sud BiH će naknadno odlučiti o prijedlogu Tužilaštva BiH za određivanje pritvora Cvetkoviću, koji je sedmi po redu pripadnik Desetog diverzantskog odreda koji će biti procesuiran.

Prema tvrdnji Tužilaštva BiH, osam pripadnika odreda činilo je streljački vod na Branjevu. Pravomoćno su osuđeni Franc Kos, Stanko Kojić, Vlastimir Golijan, Zoran Goronja, Marko Boškić i Dražen Erdemović na ukupno 127 godina zatvora.

Za Branom Gojkovićem, koji je osumnjičen da je također učestvovao u strijeljanju na Branjevu, rapisana je međunarodna potjernica.

Amer Jahić