Lice: Čampara Dubravko


9. Septembra 2016.

U 339. izdanju magazina o suđenjima za ratne zločine – BIRN Radio Justice prenosimo:

IZVJEŠTAJI SA SUĐENJA PRED SUDOM BIH

Orić i Muhić: Prepoznavanje leša

Na suđenju Naseru Oriću i Sabahudinu Muhiću, svjedokinja Tužilaštva BiH ispričala je kako je 16. februara 1993. prepoznala tijelo Mitra Savića u mrtvačnici Doma zdravlja u Bratuncu.

Ninković i drugi: Optuženi broj jedan u Doboju

Na suđenju za zločine počinjene na području Doboja, svjedok Državnog tužilaštva u unakrsnom ispitivanju je govorio o radu Kriznog štaba i drugih organa u Doboju.

Nezirović: Zatvorenike tukao po tri ili pet prstiju 

Na suđenju za zločine počinjene u Derventi i Bosanskom Brodu, svjedok Tužilaštva BiH potvrdio je da ga je tukao optuženi Almaz Nezirović.

HAG 

Karadžić: Odbrani više od 850.000 KM

Ured registrara Mehanizma za međunarodne krivične sudove odobrio je Odbrani Radovana Karadžića više od 850.000 konvertibilnih maraka za drugu fazu žalbenog postupka, odnosno ulaganje žalbe.

FOKUS 

Čavka i Čampara za BIRN BiH: Ima li sukoba ili ne

Disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH odbila je kao neosnovan zahtjev za suspenziju tužioca Tužilaštva BiH Olega Čavke

NAJAVA SUĐENJA

Naredne sedmice će se nastaviti suđenja i za zločine počinjene na Sokocu, Odžaku, Mostaru, Čapljini, Bosanskoj Krupi, Bihaću, Sanskom Mostu, Tesliću, Prijedoru, Doboju i Hadžićima.

 12. Maja 2015.

Tužilaštvo BiH istaklo je u završnoj riječi da je Deseti diverzantski odred Vojske Republike Srpske (VRS), čiji je pripadnik bio optuženi Aleksandar Cvetković, u junu i julu 1995. učestvovao u napadima na Srebrenicu i pogubljenju nekoliko stotina Srebreni10. Marta 2015.

Tužilaštvo BiH pozvalo je Vlastimira Golijana i Zorana Goronju, osuđene za učešće u zločinima u Srebrenici, da svjedoče o izjavama datim tokom postupka koji se pred Državnim sudom vodio protiv njih.27. Januara 2015.

Na suđenju Aleksandru Cvetkoviću, optuženom za genocid u Srebrenici, vještakinja Odbrane osporavala je nalaz vještaka Državnog tužilaštva o identifikaciji tijela osoba s područja Srebrenice.13. Januara 2015.

Trojica bivših pripadnika Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS) svjedočila su u korist Aleksandra Cvetkovića, optuženog za učešće u genocidu počinjenom u Srebrenici.1. Aprila 2014.

U iskazima koji su pročitani u nastavku suđenja Aleksandru Cvetkoviću, optuženom za genocid u Srebrenici, svjedoci Tužilaštva BiH su kazali kako su “utovarali” tijela zatvorenika iz Doma kulture u Pilici.