Članak

Identifikovani ostaci ubijenog Džananovića

24. Juna 2013.00:00
Na suđenju za zločine na području općine Rogatica pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu, vještak Hamza Žujo potvrdio je da ekshumirani posmrtni ostaci pronađeni na groblju u selu Starčići pripadaju Midhatu Džananoviću, ubijenom u augustu 1992. godine.

This post is also available in: English

“U obdukcionom zapisniku iz 2011. godine napisano je da nedostaje glava u cijelosti, kao i vratni pršljenovi. Na rebrima je konstatovana trulež, pa ne možemo sa sigurnošću govoriti o povredama. Uzrok prijeloma nadlaktice, sa izbijanjem koštanog uzorka, jasno nam govori da je riječ o rani nastaloj od projektila”, pojasnio je Žujo.

Prema nalogu Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, vještak je obavio i pregled Mehe Džananovića, sina ubijenog Midhata, te mu je konstatovan ožiljak na leđima, veličine zrna riže.

Daljnjim snimcima i pregledima utvrđeno je da se u grudnom košu nalazi strano metalno tijelo.

Na pitanje Odbrane prvooptuženog Dragiše Ćaćića o kakvom se metalnom predmetu radi, vještak nije mogao dati precizan odgovor.

Prema optužnici, Dragiša Ćaćić, Milenko Ćaćić i Vojo Motika su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) u Rogatici, 8. augusta 1992. godine u blizini sela Starčići jednu osobu ubili, a dijete ranili.

U nastavku suđenja mišljenje trebala iznijeti i vještakinja Alma Bravo-Mehmedbašić, koja iz opravdanog razloga nije mogla doći.

Ona bi se trebala pojaviti 8. jula, kada će Tužilaštvo uložiti i materijalne dokaze.

Džana Brkanić


This post is also available in: English