Članak

Kuvelja: Uskoro dokazni postupak Odbrane

25. Januara 2012.00:00
Odbrana Božidara Kuvelje, optuženog za genocid u Srebrenici, na statusnoj konferenciji u Sudu BiH najavila je saslušanje četiri svjedoka i optuženog, te uvođenje 56 materijalnih dokaza. Dokazni postupak Odbrane trebao bi započeti u februaru.

This post is also available in: English

Izet Baždarević, branilac optuženog Božidara Kuvelje, kazao je da će tokom dokaznog postupka pozvati dva zaštićena svjedoka Tužilaštva BiH, koje Odbrana namjerava direktno ispitati. Za ispitivanje svih svjedoka, kako je rekao, potrebna su mu tri radna dana.

Ibro Bulić, tužilac Tužilaštva BiH, kazao je kako Sud ne bi trebao dopustiti ponavljanje pitanja kada je riječ o dva zaštićena svjedoka Tužilaštva, nakon čega je Odbrana reagirala rekavši da će o tome voditi računa.

Također, Bulić je tražio da se obezbijedi autentičnost nekih od materijalnih dokaza Odbrane.

“U dostavljenim materijalima postoji 16 dokaza koji nemaju ni potpisa, ni pečata, te ćemo se protiviti njihovom ulaganju ukoliko Odbrana ne obezbijedi autentičnost”, kazao je tužilac.

Kuvelja je optužen da je, kao pripadnik Centra za obuku “Jahorina” pri Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS), učestvovao u strijeljanju oko 100 zarobljenih Bošnjaka koji su na prevaru pozvani da izađu iz Zemljoradničke zadruge u Kravici, zbog pružanja ljekarske pomoći.

Prema optužnici Tužilaštva BiH, pripadnici Centra za obuku “Jahorina” rafalnom paljbom su pucali u zarobljene civile ispred Zadruge u Kravici, dok je optuženi Kuvelja, pucajući iz automatske puške, vršio “ovjeravanje” svakog muškarca za kojeg bi se uvjerio da je još živ.

Nastavak suđenja zakazan je za 7. februar, kada će svjedočiti zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH kojem je dodjeljen pravni savjetnik.

O dodjeljivanju pravnog savjetnika raspravljano je 17. januara na dijelu suđenja koje je bilo zatvoreno za javnost.
                                                                                                                                   M.B.

Povezani članci

This post is also available in: English