Članak

Lokalno pravosuđe – Bihać: Sakib Dautović negirao krivicu

10. Januara 2012.00:00
Pred Kantonalnim sudom u Bihaću, Sakib Dautović je izjavio da se ne osjeća krivim ni po jednoj tački optužnice kojom se tereti za zločine nad civilima na području Velike Kladuše.

This post is also available in: English

Dautoviću, nekadašnjem komandiru voda za osiguranje objekata u sastavu Ministarstva odbrane i Vojne policije Autonomne pokrajine Zapadne Bosne (APZB), Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona (USK) stavlja na teret da je 18. juna 1994. godine iz logora Drmaljevo priveo 12 civila u Dom zdravlja Velika Kladuša, koji su bili izloženi teškom fizičkom zlostavljanju.

Kantonalno tužilaštvo u Bihaću tereti Dautovića i da je u augustu 1994. godine iz logora Drmaljevo odveo 15 zatočenika, od kojih je usljed zlostavljanja smrtno stradao Rasim Erdić.

Na ročištu o izjašnjenju o krivnji, Tatjana Savić, braniteljica optuženog, kazala je da će Odbrana naknadno Sudu dostaviti prijedlog dokaza koje planira izvesti.   

Dautović je uhapšen u Kraljevini Norveškoj u aprilu 2007., te je poslije četiri godine provedene u ekstradicijskom pritvoru u novembru prošle godine izručen pravosudnim organima BiH i od tada se nalazi u pritvoru u Kazneno-popravnom zavodu u Bihaću.

Dž.Dž.

Povezani članci

This post is also available in: English