Članak

Ukinuta presuda Sulji Karajiću

30. Marta 2011.13:59
Uvažavajući žalbe Tužilaštva BiH i Odbrane, Apelaciono vijeće je ukinulo prvostepenu presudu kojom je Suljo Karajić osuđen na 18 godina zatvora zbog zločina u Krajini, te je odredilo ponovno održavanje suđenja.

This post is also available in: English

Apelaciono vijeće je ukinulo prvostepenu presudu zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Suljo Karajić zvani “Hodža” je u aprilu 2010. godine nepravosnažno osuđen na 18 godina zatvora zbog zločina protiv civila i ratnih zarobljenika počinjenih od augusta 1994. do februara 1995. na području Bihaća.

Ovaj bivši komandir Drugog voda Vojne policije 505. viteške motorizovane brigade Petog korpusa Armije BiH (ABiH) je proglašen krivim za naređivanje i pomaganje ubistava, premlaćivanja i nečovječnog postupanja prema civilima i ratnim zarobljenicima, pripadnicima Narodne odbrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna (NOAPZB).

Na ovu presudu u februaru 2011. godine žalilo se Tužilaštvo BiH, ističući da je došlo do pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, te zbog odluke o visini kazne, zatraživši od Apelacionog vijeća da prvostepenu presudu preinači i optuženom izrekne strožiju kaznu.

Odbrana se, pak, žalila na povrede odredaba krivičnog postupka, povrede krivičnog zakona, pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje, te na visinu kazne, tražeći da se optuženi oslobodi ili da mu se izrekne blaža kazna.

“Na održanoj sjednici Apelacionog vijeća, stranke i branioci optuženog su izložili žalbe i odgovore na žalbe, te u cijelosti ostali kod iznesenih navoda i prijedloga. Nakon što je ispitalo presudu u granicama žalbenih navoda, Apelaciono vijeće je donijelo rješenje o ukidanju prvostepene presude”, saopćeno je iz Suda BiH.

Merima Hrnjica


This post is also available in: English