Članak

BIRN BiH: Šesta godina intenzivnog rada

29. Decembra 2010.00:00
Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) pokrenula je niz novih projekata tokom 2010. godine, čime je intenzivirala rad na informisanju javnosti o suđenjima za ratne zločine, te tako ostvarila značajne rezultate u šestoj godini postojanja.

This post is also available in: English

Najveći dio našeg rada i ove godine bio je posvećen izvještavanju sa suđenja za ratne zločine, pravosuđu i suočavanju s prošlošću.  

Tokom 2010. godine objavili smo više od 1.200 tekstova – izvještaja sa suđenja koja se odvijaju pred domaćim i međunarodnim sudovima, te analiza o različitim temama u vezi s ratnim zločinima. Također smo zabilježili preko 4.300 republikacija naših izvještaja i analiza u različitim medijima u BiH i šire.

Najveći broj republikacija u ovoj godini BIRN BiH je ostvario intervjuom s Radovanom Karadžićem, bivšim predsjednikom Republike Srpske optuženim za zločine počinjene na području BiH, kojem je u toku suđenje pred Tribunalom u Haagu.

BIRN BiH je prvi u regionu uradio intervju s Karadžićem, koji smo objavili 20. decembra 2010. godine, a republikovan je u svim najvažnijim medijima u BiH i regionu. Intervju s Karadžićem prenijelo je preko 80 medijskih kuća, na domaćem i engleskom jeziku.

Novinari BIRN-a BiH kontinuirano prate suđenje Karadžiću, koje i dalje izaziva veliku pozornost javnosti u BiH. Peter Robinson, pravni savjetnik Radovana Karadžića, ističe da su naši izvještaji sa suđenja optuženom pred Tribunalom “ujednačeni i korektni”.

“Redovni sam čitalac vaše stranice i cijenim vaša nastojanja da pružite ujednačeno praćenje suđenja Radovanu Karadžiću. Vaši izvještaji su uvijek korektni, i nadam se da će intervju biti od pomoći vama i vašim čitaocima”, kaže Robinson.

Kako bismo informisali što veći broj građana BiH o suđenjima za ratne zločine, te ukazali na probleme koji se javljaju u procesuiranju odgovornih za teška kršenja ljudskih prava, BIRN je u toku 2010. godine pokrenuo 30-minutnu mjesečnu emisiju TV Justice.

Ukupno 11 televizijskih stanica je svakog mjeseca, od januara 2010. godine, prenosilo TV Justice, koja donosi presjek suđenja pred Odjelom za ratne zločine Suda BiH, intervjue s relevantnim predstavnicima pravosuđa i nevladinih organizacija, te priloge o zločinima počinjenim u BiH, kao i mišljenje građana iz različitih dijelova BiH o procesuiranju ratnih zločina.

Neki od intervjua su urađeni s Meddžidom Kreso, predsjednicom Suda BiH, Miloradom Barašinom, glavnim tužiocem Tužilaštva BiH, te Patrickom Robinsonom, predsjednikom Haškog tribunala.

Među televizijskim stanicama što su prepoznale značaj izvještavanja o procesuiranju ratnih zločina, kao i probleme s kojima se susreću žrtve i pravosuđe, jeste Radio-televizija Bosne i Hercegovine (BHRT), koja je dobila i ekskluzivno pravo za prikazivanje TV Justice.

“Izražavamo zadovoljstvo zbog suradnje na važnom projektu praćenja suđenja za ratne zločine pred Sudom BiH, štoviše, jer su takve teme još uvijek bolne, a i jer suđenja, odnosno optužnice, izazivaju i političke komentare. Pored toga, vi ste svoj posao obavili korektno i profesionalno, bez ijedne greške ili prigovora naših gledatelja”, ističe Damir Šimić, urednik Informativnog programa BHRT-a.

TV Justice je izazvala posebnu pažnju javnosti kada smo razgovarali s Gojkom Jankovićem, osuđenim pred Sudom BiH na 34 godine dugotrajnog zatvora zbog zločina u Foči, a koji smo snimili u Kazneno-popravnom domu (KPD) u tom gradu, gdje se nalazi na izdržavanju kazne.

U oktobru ove godine BIRN je proširio svoje djelovanje i na lokalni nivo angažujući dopisnike iz Bihaća, Brčko Distrikta, Banje Luke, Tuzle, Zenice, Doboja, Mostara, Bijeljine, Trebinja, Sarajeva i Istočnog Sarajeva.

Tokom njihovog tromjesečnog rada, objavili smo više od 70 tekstova i analiza, te tri radioemisije posvećene suđenjima i ratnim zločinima počinjenim u tim gradovima.  

Na ovaj korak smo se odlučili jer smo prepoznali važnost izvještavanja o suđenjima koja se odvijaju na entitetskim nivoima i u Distriktu, a kojima mediji u BiH ne posvećuju dovoljnu pažnju.

BIRN BiH je u ovoj godini nastavio rad i na projektu “Lokalno pravosuđe pod lupom”, u kojem smo kroz analize i istraživanja donijeli presjek rada pravosudnih organa na entitetskim nivoima i u Distriktu, a koji ćemo nastaviti i u 2011. godini.

U augustu 2010. smo obilježili godinu dana od emitovanja prvog Radio Justice Report magazina, desetominutne radijske emisije u kojoj donosimo pregled najznačajnijih sedmičnih dešavanja pred Odjelom za ratne zločine, analizu i najavu događaja za narednu sedmicu.

Radio Justice Report emituje više od 100 radiostanica u BiH, a među njima i Radio Federacije BiH (FBiH).

“Vaš magazin je izvrsna nadopuna informacijama, izvještajima i temama koje objavljujemo u našim emisijama. (…) Vaši izvještaji nam puno pomažu da redovno i temeljito informiramo slušatelje o ovom značajnom aspektu našeg društva”, kaže Suzana Đozo, urednica Informativnog programa Radija FBiH.

Osim medija, rad BIRN-a cijene i žrtve proteklog rata, koje nam pišu sa željom da opstanemo jer smo jedini koji im omogućavaju kontinuirano praćenje suđenja za ratne zločine.

“Po ko zna koji put upućujemo iskrene čestitke za uspješan rad, sa željom opstanka ove bitne i značajne organizacije u BiH. Svojim projektima omogućavate nam kontinuitet praćenja suđenja i dobrog informisanja, posebno žrtava, koje su zasigurno najviše zainteresirane za rad pravosudnih institucija u BiH, te odgovornost počinilaca ratnih zločina. Želimo da ostanete ono što jeste, nezavisni, nepristrasni i objektivni”, stoji u pismu koje nam je uputio Centar žrtava logora Vojno kod Mostara.

Krajem maja 2010. BIRN je objavio publikaciju Doba istine, koja predstavlja presjek rada Odjela za ratne zločine Suda Bosne i Hercegovine od 2005. do 2010. godine.

Publikacija sadržava osnovne podatke o svim slučajevima koji su u toku ili su završeni, suđenjima koja još uvijek nisu počela, kao i sporazumima o priznanju krivnje.

Osim izvještavanja o suđenjima za ratne zločine, BIRN je i u 2010. godini sudjelovao u radu Asocijacije izvještača sa Suda BiH (AIS), čiji cilj je unaprijediti saradnju između predstavnika medija i pravosuđa.

Nakon što je BIRN objavio tekst o povlačenju optužnica i presuda sa web stranica Suda i Tužilaštva BiH, a što je učinjeno nakon odluke Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH da se informacije o optuženom moraju povući iz tih dokumenata, reagovali su predstavnici AIS-a, koji su istakli da se na takav način “onemogućava rad novinarima” i informisanje javnosti.
 
Članovi AIS-a, kako je odlučeno na posljednjem sastanku, početkom 2011. godine planiraju održati sastanak sa predstavnicima državnih pravosudnih institucija kako bi pokušali u potpunosti riješiti ovaj problem.

I ove godine rad BIRN-a BiH su podržale vlade Kraljevine Norveške, Velike Britanije i Švicarske, Fondacija Konrad Adenauer, Misija OSCE-a u BiH, Fondacija Soros, National Endowment for Democracy (NED) i USAID.

Aida Alić je novinarka BIRN – Justice Reporta. [email protected] Justice Report je BIRN-ova sedmična online publikacija.

 

Aida Alić


This post is also available in: English