Članak

Kravica: Odbrane bez svjedoka na ročištu

4. Oktobra 2007.00:00
Od pet svjedoka koje su Odbrane pozvale prije sedam dana, na ročištu se pojavio samo jedan.

This post is also available in: English

Od pet najavljenih svjedoka Odbranâ optuženih za genocid nad Bošnjacima Srebrenice, samo se jedan pojavio u sudnici.

Milunka Nikolić svojim iskazom je šestorici optuženih pokušala obezbijediti alibi za noć 13. jula 1995. godine. Te noći su, prema njenom iskazu, svi pripadnici Specijalne policije “bili u komandi u Rešagićima, nakon što su dovezli tijelo Krste Dragičevića”, njihovog kolege kojeg su navodno ubili Bošnjaci zatočeni u hangaru u Kravici.

“Tu noć su svi momci bili prisutni: Čop, Mirko, Aco, Snajka, Pero, Velja, Kele, Jelko, Željko…”, na insistiranje tužioca Ibre Bulića svjedokinja je navela nadimke pripadnika Specijalne policije za koje tvrdi da ih je vidjela te noći.

Milenko Trifunović “Čop”, Petar Mitrović “Pera”, Aleksandar Radovanović “Aco”, Velibor Maksimović “Velja”, Dragiša Živanović “Kele”, te Slobodan Jakovljević zvani “Snajka” su među jedanaest pripadnika Specijalne policije i Vojske Republike Srpske koje Tužilaštvo tereti za strijeljanje oko 1.000 Bošnjaka u Zemljoradničkoj zadruzi Kravica, u večernjim satima 13. jula 1995. godine.

Svjedokinja, bivša kuharica u komandi Specijalne policije, tvrdi da su te noći svi ostali uz tijelo Krste Dragičevića, a 14. jula su “čuvali sanduk po cijeli dan” u crkvenoj kući u Skelanima.

Nikolić je također rekla da su svi bili na sahrani 15. jula odajući počast.

Ostali svjedoci, koji su unaprijed najavljeni, nisu se pojavili u sudnici, te su advokati od pojedinih i odustali. Svi su bili u grupi zajedničkih svjedoka za Odbrane sedmorice optuženih.

Jelko Ivanić i Stanojka Bogdanović su, kako je rečeno, iz privatnih razloga odustali od svjedočenja, te su Odbrane objavile da odustaju od ovih svjedoka.

Na suđenje ponovo nije došao ni zaštićeni svjedok A, koji se trebao pojaviti još 13. septembra, kada je odustao od svjedočenja zbog navodnih prijetnji. Odbrane su i od ovog svjedoka “trenutno odustale”, ali su najavile da ga namjeravaju pozvati u nastavku dokaznog postupka.

Svjedok Nikola Gajić, za kojeg su na jednom od prethodnih ročišta advokati rekli da je “očevidac događaja”, obavijestio je Sud da ne želi svjedočiti.

“Ne možemo ga natjerati, privesti ni novčano kazniti jer se on nalazi u Srbiji”, objasnio je Hilmo Vučinić, predsjedavajući Sudskog vijeća.

Radivoje Lazarević, jedan od branilaca Miloša Stupara, rekao je da ne odustaje od ovog svjedoka, te da će pokušati stupiti u kontakt s njim.

Na narednom ročištu, 10. oktobra, Odbrane Aleksandra Radovanovića i Slobodana Jakovljevića bi trebale saslušati šest zajedničkih svjedoka.

Povezani članci

This post is also available in: English