Vijest

Djelimično usvojen tužbeni zahtjev Vinka Zoranovića, koji je tražio 20.000 maraka od BiH

5. Septembra 2023.11:44
Sud Bosne i Hercegovine donio je prvostepenu odluku kojom je djelimično usvojio tužbeni zahtjev Vinka Zoranovića protiv BiH za naknadu nematerijalne štete nastale postupkom u kojem je oslobođen optužbi za silovanje dvije žene u Rogatici, saznaje Detektor.
Rogatica. Foto: BIRN BiH

Vinko Zoranović je prošle godine pravosnažno oslobođen optužbi da je, kao pripadnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) Rogatica, silovao dvije žene.

Nakon toga je podnio tužbu protiv Bosne i Hercegovine tražeći 20.000 konvertibilnih maraka kao naknadu za nematerijalnu štetu koja je nastala tokom suđenja.

Zoranovićeva pravna zastupnica Zorana Čarkić za Detektor je kazala da je Sud BiH donio prvostepenu odluku i da je tužbeni zahtjev djelimično usvojen, dodavši da ne može tačno reći koliko je smanjen.

“Izjavljene su žalbe protiv odluke. Ja sam se žalila, a žalilo se i Pravobranilaštvo”, rekla je Čarkić.

Iz Suda BiH je potvrđeno da je prvostepena presuda donesena i da su uložene žalbe o kojima još uvijek nije odlučeno.

Na glavnom ročištu po ovoj tužbi Zoranović je ispričao da je teško podnio hapšenje, pritvor, mjere zabrane, ali i sam sudski postupak, te da je u konačnici proveo nepuna dva mjeseca u pritvoru.

U predmetu protiv Zoranovića sudilo se i Božidaru Perišiću, koji je pravosnažno osuđen na deset godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog 1992. na području Rogatice. Suđenje u ovom predmetu je počelo 25. marta 2016. godine.

Emina Dizdarević Tahmiščija